GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljena knjiga "Hrvatsko proljeća 40 godina poslije": Posljednji pokušaj da se reformiraju Jugoslavija i socijalizam

Predstavljena knjiga
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2012 / 17:12
Autor: : Posljednji pokušaj da se reformiraju Jugoslavija i socijalizam
ZAGREB - Knjiga "Hrvatsko proljeće 40 godina poslije", zbornik radova s istoimenoga znanstvenog skupa održana u listopadu prošle godine, predstavljena je danas u dvorani 7 zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, gdje se, rečeno je, prije četrdeset godina dogodilo Hrvatsko proljeće.
Zbornik obuhvaća radove dvadesetak povjesničara, pravnika, politologa i lingvista koji su izlagali na tom međunarodnom skupu, donoseći različite, ponekad i suprotstavljene poglede, kao i presjek rezultata dosadašnjih historiografskih istraživanja o tom povijesnom pokretu.

Osim političkim zbivanjima radovi se bave jezičnom politikom, književnošću, ali i onima koji nisu odobravali Hrvatsko proljeće.

Tekstovi su podijeljeni u cjeline o financijsko-ekonomskoj pozadini Hrvatskog proljeća, o njegovom jugoslavenskom i međunarodnom kontekstu, političkoj koncepciji, akterima i frakcijama tog doba te odnosom Hrvatskog proljeća i suvremene Hrvatske.

Cilj skupa bio je pokazati dokle je hrvatska historiografija došla u odnosu na Hrvatsko proljeće, pomoći u kontekstualizaciji zbivanja, ali i pokazati što dosad u istraživanju još nije napravljeno, rekao je Goran Radman, predsjednik Centra Miko Tripalo, jednog od organizatora skupa i izdavača knjige, uz koje su u projektu bili još zagrebački Filozofski fakultet, Fakultet političkih znanosti i Pravni fakultet.

Na promociji, priređenoj na dan kada je prije četrdeset godina Savka Dabčević Kučar održala znameniti govor na središnjem zagrebačkom trgu, zbornik su predstavili svjedoci i sudionici Hrvatskog proljeća, političari i publicisti Josip Šentija i Antun Vujić, čiji su radovi također uvršteni u knjigu.

Opsegom, sadržajem i svestranošću taj zbornik možda je najvažnije izdanje na temu Hrvatskoga proljeća dosad, a njegova posebna vrijednost je u tome što sistematizira osvrte na refleksiju pokreta u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji, te prikazuje medijske i obavještajne izvore o događajima '71., ocijenio je Josip Šentija, napomenuvši kako su ga radovi objavljeni u zborniku živo vratili u to vrijeme.

Antun Vujić smatra zanimljivim što zbornik prikazuje i što se istovremeno s hrvatskim pokretom događalo u susjednim zemljama, gdje su se tražili gotovo isti zahtjevi kao u Hrvatskoj. Bio je to posljednji pokušaj da se reformira Jugoslavija i socijalizam, a način na koji je sve završilo objašnjava zašto se od toga odustalo, ustvrdio je.

Urednik zbornika Tvrtko Jakovina drži da ima još prostora za istraživanje, kako je istaknuo, najdinamičnijeg razdoblja hrvatske povijesti, ključnoga i za hrvatsko-srpske odnose. Primjerice trebalo bi do kraja prikazati koje su bile krive procjene tog pokreta, ali i rasvijetliti ulogu vanjskopolitičkoga, istočnog okvira, dodao je.

Loše je što se o Hrvatskom proljeću ne može govoriti bez da se utopimo u političke strasti, ali zbornik pokazuje kako je moguće u jedno izdanje sakupiti i različite poglede na taj povijesni fenomen, dodao je.

U zbornik, koji analizira dosadašnja razmišljanja o Hrvatskom proljeću i pozicionira ga u regionalnu historiografiju, uvršteni su radovi Ivana Markešića, Krešimira Mićanovića, Latinke Perović, Tihomira Ponoša, Ive Lučić, Petra Kriste, Hrvoja Klasića, Aleša Gabriča, Milivoja Bešlina i drugih.

Tagovi: Hrvatsko proljeće, Savka Dabčević-Kučar, Miko Tripalo, Tvrtko Jakovina, Goran Radman, Antun Vujić, Latinka Perović, Josip Broz Tito, Jugoslavija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB – Na Zagrebačkoj su burzi indeksi blago porasli u petak, no i dalje je na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, dok je, zahvaljujući trgovanju dionicama Podravke, promet povećan.
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
GASTRO
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
MALI LOŠINJ – Ovoga ljeta jedan od top 10 hotela u Europi, raskošni Boutique Hotel Alhambra u Lošinju, bit će domaćin velikim međunarodnim kulinarskim zvijezdama.
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma
POSKUPLJENJE
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma

ZAGREB - Troškovi prirodne gume u prvoj polovici 2021. bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih.

Fantastičan burzovni debi Zomata
UZLET
Fantastičan burzovni debi Zomata
MUMBAI - Dionice indijskog startupa za dostavu hrane, Zomata, skočile su više od 70 posto na današnjem debiju mlade tvrtke na Nacionalnoj burzi u Mumbaiju.
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
POMOĆ
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
ZAGREB - Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE