GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljena knjiga Ante Peterlića "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma"

Predstavljena knjiga Ante Peterlića
POVIJEST FILMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2012 / 21:07
Autor: ;i:3;s:10:
ZAGREB - Knjiga autora Ante Peterlića "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" koja donosi tekstove o hrvatskim filmskim kritičarima, esejistima i filmolozima, o filmovima i njihovim autorima predstavljena je danas u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).
Recenzent Hrvoje Turković kazao je kako je posebnost ove knjige u tome što osvjetljava jedan dio koji autorovi suradnici, prijatelji i đaci nisu dobro poznavali te da se radi o tekstovima koji su 'rasuti' po časopisima ili objavljeni u specijalističkim zbornicima.

Istaknuo je kako knjiga pokazuje koliko je Peterlić proučavao prethodnike hrvatske filmske misli te da prvi dio knjige prikazuje kratku povijest filmologije, dok je drugi dio knjige posvećen tekstovima o domaćim filmovima.

"Knjiga je dokaz da se Peterlić nije bojao govoriti o domaćim temama, suvremenicima, povijesnim ličnostima, da je dodirivao različite aspekte hrvatskih filmova te da je popriličan korpus njegovih tekstova posvećen hrvatskom filmu", kazao je Turković.

Naglasivši da je upravo Peterlićeva zamisao bila da knjiga okupi građu kojom se bavio dugi niz godina, urednik Nikica Gilić, ustvrdio je kako prvi dio knjige predstavlja otkriće za 'sladokusce' jer se radi o prvorazrednoj kulturnoj povijesti jedne epohe, pogotovo kad je film bio mlad.

Tako knjiga obuhvaća tekstove o ljudima koji se nisu bavili filmom niti ga preferirali poput Miroslava Krleže do ljudi koji su se filmom bavili s ljubavlju i razumijevanjem poput Marinkovića.

"Knjiga pokazuje koliko je kontinuitet u nekim stvarima važan, a upravo bez njega nemamo pregled", rekao je Gilić te dodao da knjiga prikazuje nešto što je zanemareno, vrijedno i nešto što bi trebalo biti filmološki temelj.

Ante Peterlić rođen je 1936. u Kaštel Novom, a umro u Zagrebu 2007. godine. U Zagrebu je 1959. diplomirao anglistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu, a doktorirao je 1974. s temom o filmskom vremenu.

Dobitnik je leksikografske nagrade "Bartol Kašić" te niza nagrada za životno djelo - "Nagrade Vladimir Vuković", Državne nagrade "Vladimir Nazor", Vjesnikove nagrade "Krešo Golik" te "Nagrade Grada Zagreba".

Autor je djela: "Pojam i struktura filmskog vremena", "Osnove teorije filma", "Ogledi o devet autora", "Oktavijan Miletić", "Studije o 9 filmova", "Deja-vu: Zapisi o prošlosti filma", "Povijest filma:rano i klasično razdoblje"i "Filmska čitanka".

Knjiga "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" izašla je u izdanju nakladničke kuće Leykam International.

U sklopu predstavljanja knjige održana je tribina na kojoj se govorilo o odnosu filma i drugih umjetnosti.

Tagovi: Ante Peterlić, Hrvoje Turković, film, Miroslav Krleža, Ranko Marinković
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE