GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predrag Štromar, Blaženka Divjak i Ranko Marijan ulaze u Vladu

Predrag Štromar, Blaženka Divjak i Ranko Marijan ulaze u Vladu
HNS-ova KVOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2017 / 07:48
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon nevjerojatnih obrata u političkoj krizi nastaloj nakon raspada braka HDZ-a i Mosta, premijer Andrej Plenković Vladu će nastaviti voditi s HNS-om. 

Za spas Plenkovićeve Vlade HNS će, prema informacijama Večernjeg lista, dobiti mjesto potpredsjednika Vlade te ministarstva graditeljstva i pravosuđa, a moguće i obrazovanja. 

Predrag Štromar, mogući novi šef HNS-a čiji su delegati iz najbrojnije organizacije HNS-a u Varaždinskoj županiji na Središnjem odboru presudili u odluci da HNS ide u Vladu s HDZ-om, trebao bi biti novi potpredsjednik Vlade, možda ujedno i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak, profesorica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, mogla bi biti nova ministrica obrazovanja (što bi značilo da Pavo Barišić odlazi), a Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, novi ministra pravosuđa iz kvote HNS-a. 

HDZ-ov Lovro Kuščević, dosadašnji ministar graditeljstva, prema informacijama, preuzeo bi Ministarstvo uprave (koje je ostalo bez ministara nakon smjene Mostova Kovačića), a HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, koji je dosad vodio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, doznajemo, mogao bi biti novi ministar zaštite okoliša i energetike. Na Ćorićevu dosadašnju poziciju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, čuje se u HDZ-u, mogla bi doći sadašnja državna tajnica u tom resoru Katarina Ivanković Knežević. U HDZ-u kažu kako Ćorićevu preuzimanju resora energetike u prilog ide to što je uz njega potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a navodno i dobri odnosi s Milijanom Brkićem, stranačkim zamjenikom Andreja Plenkovića. 

Od bivših Mostovih ministarstava ostalo je još Ministarstvo unutarnjih poslova koje je nakon smjene Vlahe Orepića vodio Robert Kopal, i koje svakako ostaje HDZ-u, ali iako se dosad smatralo da Kopal sigurno ostaje ministar unutarnjih poslova, u HDZ-u doznajemo da za tu poziciju konkuriraju dvije osobe. Na Predsjedništvu HDZ-a dan ranije dio članova bio je protiv toga da HNS-u pripadne resor obrazovanja. Tako se izjasnio Miro Kovač dok je Milijan Brkić rekao da su njegovi uvjeti za suradnju s HNS-om da to bude bez Vesne Pusić ( koja je protiv Vlade s HDZ-om), ali i da Boris Jokić, bivši vođa kurikularne reforme, ne može biti ministar obrazovanja. No, HNS je već Jokiću ponudio da se vrati na čelo kurikularne reforme, pa će to biti predmet pregovora s HDZ-om koji bi mogao izazvati otpore u stranci. Iako se u HDZ-u i mimo Mire Kovača čulo da HNS neće dobiti Ministarstvo obrazovanja, na kraju će se i o tom resoru pregovarati. Predsjedništvo HDZ-a danas se ponovno sastaje i trebalo bi potvrditi pregovarački okvir s HNS-om. 

U HDZ-u procjenjuju da bi se tijekom vikenda napisao koalicijski sporazum, a da bi se o novim ministrima glasalo iduće srijede. Nova većina, rekao nam je sugovornik iz HDZ-a, trebala bi imati 78 do 79 ruku, jer u HDZ-u ne računaju da će dio većine koja je izglasala Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora biti Zlatko Hasanbegović, bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kao ni Marin Škibola iz Živog zida. No zato računaju na Silvana Hrelju, šefa HSU-a koji je u Klubu HNS-a, nezavisnog Željka Glasnovića te ostale zastupnike iz te minimalne većine. HNS u novu HDZ-ovu većinu donosi pet zastupnika jer je četvero HNS-ovaca protiv Vlade s HDZ-om. Sinoć su se nakon odluke Središnjeg odbora HNS-a o ulasku u Vladu s HDZ-om već čuli glavni tajnici HDZ-a i HNS-a, Jandroković i Ferenčak, a premijer Plenković već sada će ostati upamćen da je u neviđenim obratima ipak uspio spasiti Vladu.     

Tagovi: Predrag Štromar, Blaženka Divjak, Ranko Marijan, Hrvatska narodna stranka, Srećko Ferenčak, Pavo Barišić, Lovro Kuščević
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE