GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Borit ćemo se da suzbijemo inflaciju, bit će i bolnih poteza

Powell: Borit ćemo se da suzbijemo inflaciju, bit će i bolnih poteza
ŠEF FED-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 18:50
Autor: SEEbiz
JACKSON HOLE - Šef Fed-a, Jerome Powell, izjavio je u dugo očekivanom govoru u Jackson Holeu vrlo da bi neuspjeh u smanjenju inflacije u SAD-u donio mnogo boli.

Ne isključuje da će Fed podići ključnu kamatnu stopu za 0,75 postotnih bodova u rujnu.

"Više kamatne stope, sporiji rast i blaži uvjeti na tržištu rada također će donijeti određeni bol kućanstvima i poduzećima. To su nepoželjni troškovi smanjenja inflacije. Ali neuspjeh da se ponovno uspostavi stabilnost cijena donio bi mnogo više bola", jasan je Powell.

Powell je potvrdio da će Fed "snažno upotrijebiti alate" za napad na inflaciju koja je još uvijek blizu svoje najviše razine u više od 40 godina.

Čak i uz niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa u ukupnom iznosu od 2,25 postotnih bodova, Powell je rekao da "nema mjesta za zaustavljanje ili pauzu", iako su referentne stope vjerojatno oko područja koje se ne smatra niti stimulativnim niti restriktivnim za rast.

"Iako će više kamatne stope, sporiji rast i blaži uvjeti na tržištu rada smanjiti inflaciju, oni će također donijeti određeni bol kućanstvima i poduzećima", rekao je u pripremljenim primjedbama.

“Ovo su nesretni troškovi smanjenja inflacije. Ali neuspjeh u vraćanju stabilnosti cijena značio bi daleko veću bol.”

Dionice su pale nakon govora Powella, a Dow Jones Industrial Average srezan je za više od 500 bodova. Prinosi na američke državne obveznice bili su izvan svojih najviših vrijednosti.

Powellove izjave dolaze usred znakova da je inflacija možda dosegla vrhunac, ali ne pokazuje nikakve znakove pada.

Dva pomno promatrana mjerila, indeks potrošačkih cijena i indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, pokazuju da su se cijene u srpnju malo promijenile, uglavnom zahvaljujući velikom padu troškova energije.

U isto vrijeme, druga područja gospodarstva usporavaju. Stanovi posebno brzo padaju, a ekonomisti očekuju da će se veliki porast zapošljavanja u posljednjih godinu i pol vjerojatno smiriti.

Međutim, Powell je upozorio da je fokus Fed-a širi od podataka za mjesec ili dva i da će nastaviti gurati sve dok se inflacija ne približi svom dugoročnom cilju od 2%.

“Namjerno pomičemo svoju politiku na razinu koja će biti dovoljno restriktivna da vrati inflaciju na 2 posto”, rekao je.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, Jackson Hole, kamatne stope, inflacija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE