GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo: Varga bio u sukobu interesa zaposlivši u HZZO-u osobu bez potrebnih kvalifikacija

Povjerenstvo: Varga bio u sukobu interesa zaposlivši u HZZO-u osobu bez potrebnih kvalifikacija
SUKOB INTERESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2017 / 13:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u srijedu da je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga tijekom 214. godine, kao tadašnji ravnatelj HZZO-a, bio u sukobu interesa jer je samoinicijativno Vladi predložio da za jednog od njegovih pomoćnika imenuje Lea Šunjića, koji za tu funkciju nije ispunjavao zakonom propisane uvjete.

Varga je, obrazložio je član povjerenstva Boris Spudić, u postupku imenovanja zaobišao nadležno ministarstvo i kadrovsku službu HZZO-a te je prijedlog za Šunjićevim imenovanjem uputio izravno u Vladu.

Varga je u očitovanju Povjerenstvu otklonio mogućnost da je to napravio samoincijativno, navodeći da mu je to pripremila kadrovska služba HZZO-a koja, pak, u očitovanju Povjerenstvu tvrdi da je to učinio Varga.

Iz dopisa HZZO-u, kaže Spudić, vidljivo je da je Varga dopisom u lipnju 2014. godine Vladi samoinicijativno dostavio prijedlog za imenovanje više pomoćnika, među njima i Šunjića koji nije imao završen diplomski sveučilišni studij, što je Statutom HZZO-a propisano za tu dužnost.

Time je prekršio članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije postupao savjesno i odgovorno te je propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo, no za taj se prekršaj ne izriče sankcija.

Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića jer ni nakon zahtjeva Povjerenstva nije u imovinsku karticu unio porezni dug prema državi od 341.500 kuna.

Povjerenstvo začuđeno Marasovim upitom

Povjerenstvo je na upit saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa bi li, ako bi ga Vlada eventualno imenovala u Nadzorni odbor HPB-a, smio dobiti kredit po povlaštenim uvjetima, izrazilo iznenađenje pitanjem poručujući kako bi državni dužnosnik trebao znati da prema zakonu ne smije biti član nadzornih odbora trgovačkih društava.

Podsjetili su pritom da je upravo Maras već morao platiti kaznu od 4000 kuna zbog sukoba interesa, jer je kao ministar bio istovremeno i član državne Agencije za investicije i konkurentnost u razdoblju od 25. svibnja 2012. godine do 28. svibnja 2015. godine, zbog čega je izgubio spor pred Upravnim sudom protiv Povjerenstva.

Spudić kaže da ga čudi što dužnosnik takvoga ranga nije prepoznao članak 14. stavak 1, koji govori da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, temeljem čega je Povjerenstvo već donijelo više od stotinu odluka.

Novinari su Marasov upit protumačili kao aluziju na slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je 2008. godine od HPB-a kao član NO-a banke također dobio kredit po povlaštenim uvjetima. Iz Povjerenstva im je objašnjeno da o tom slučaju neće moći odlučivati jer je zakon izmijenjen 2011. godine, a postupke ne mogu retroaktivno pokretati.

(Hina) xrkor ymd

Tagovi: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Siniša Varga
PROČITAJ I OVO
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE