GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje private equity fondova u Srednjoj Europi najniže od 2008.

Povjerenje private equity fondova u Srednjoj Europi najniže od 2008.
POSLJEDICE KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema najnovijem Deloitteovom istraživanju 'Očekivanja i povjerenje private equity fondova', tržište private equity fondova u Srednjoj Europi pod utjecajem je ekonomskih posljedica pandemije uzrokovane COVID-19 virusom.

Međutim, u odnosu na očekivanja i povjerenje tijekom globalne financijske krize 2008. godine, među private equity fondovima vlada veći optimizam što upućuje na to da bi prethodno iskustvo investitora moglo utjecati na održavanje određene razine investicija te stvoriti solidne temelje za nove transakcije.

Iako je indeks povjerenja private equity fondova na najnižoj razini od globalne financijske krize 2008. godine, njegov pad sporijeg je intenziteta od onog prije 12 godina. Uz to, unatoč negativnim natpisima u medijima, postoje i elementi optimizma: iako 68 posto ispitanika očekuju pogoršanje ekonomskih uvjeta u odnosu na 46 posto krajem 2019., 13 posto ih očekuje poboljšanje ekonomskih uvjeta dok u prethodnom istraživanju niti jedan ispitanik nije očekivao poboljšanje. I dok 70 posto ispitanika očekuje pad tržišnih aktivnosti, porast ispitanika koji očekuju pad u odnosu na prethodno Deloitteovo istraživanje još uvijek je niži u odnosu na 2008.

- S obzirom na veliku neizvjesnosti i dalje prisutnu pandemiju uzrokovanu COVID-19 virusom, možemo samo pretpostavljati da su trenutna očekivanja investitora odraz njihovog iskustva stečenog tijekom prethodne globalne krize”, ističe Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

- Globalna financijska kriza bila je ujedno i prva kriza za mnoge investitore prisutne u Srednjoj Europi što im je omogućilo da steknu vrijedna iskustva snalaženja u kriznim i nepredvidljivim situacijama. Jednostavno rečeno, investitori koji su već prošli kroz prethodnu krizu, bolje su pripremljeni, te mogu spremnije upravljati novonastalom situacijom na tržištu i biti u mogućnosti identificirati nove investicijske prilike i provesti ih u djelo - kaže Jelušić Kašić.

Pandemija je stvorila tržište kojim dominiraju kupci, te 74 posto ispitanika vjeruje da će 2020. biti dobra godina. Gotovo polovina (45%) ispitanika vjeruje da su prodavači smanjili cjenovna očekivanja tijekom posljednjih šest mjeseci, a više od polovice (51%) vjeruje da će to i nastaviti. Ove brojke ukazuju na ubrzanje trendova na koje smo nagovijestili u prethodnom Deloitteovom istraživanju. Većina ispitanika očekuje da će veličine transakcija ostati iste (58%), te vjerojatno iz tog razloga gotovo polovica (45%) očekuje da će se fokusirati na nova ulaganja u narednim mjesecima, što je tek nešto niže u odnosu na naše posljednje istraživanje.

- S obzirom da je većina glavnih investitora u fondove Srednje Europe dobro kapitalizirana, njihova financijska podrška, u kombinaciji sa stručnom podrškom potrebnom za postizanjem rasta kroz cikluse, mogla bi biti važna poluga mnogim kompanijama u regiji da se dokapitaliziraju i izađu još snažnije iz ove krize uzrokovane pandemijom - zaključuje Jelušić Kašić.

Tagovi: private equity fondovi, Deloitte, Vedrana Jelušić Kašić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow skočio 700 bodova, Nasdaq porastao šesti uzastopni tjedan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow skočio 700 bodova, Nasdaq porastao šesti uzastopni tjedan
NEW YORK - Dow Jones je porastao u petak jer su trgovci pozdravili snažno izvješće o radnim mjestima i zakonodavce koji su usvojili zakon o gornjoj granici duga koji sprječava bankrot SAD-a.
Zapošljavanje u SAD-u blago ubrzalo u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u blago ubrzalo u svibnju
WASHINGTON - Zapošljavanje u SAD-u blago je ubrzalo u svibnju i uskladilo se s prosjekom u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada.
Zagrebačka burza: Span u fokusu, blagi rast prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span u fokusu, blagi rast prometa
ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u petak je blago porastao u odnosu na četvrtak, dok su glavni dionički indeksi blago pali, a najveći promet ostvaren je dionicom SPAN-a.
Ante Žigman izabran za člana Upravnog odbora EIOPA-e
USPJESI
Ante Žigman izabran za člana Upravnog odbora EIOPA-e
ZAGREB – Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman izabran je za člana Upravnog odbora Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) s redovnim mandatom u trajanju od dvije i pol godine.
Hrvatska skuplja od Turske, Grčke, Portugala i Španjolske
USPOREDBE
Hrvatska skuplja od Turske, Grčke, Portugala i Španjolske
ZAGREB - Mnogi Nijemci najradije ljetuju u – Njemačkoj. No, godišnji odmor u inozemstvu je u pravilu jeftiniji. Posebice u Albaniji ili Turskoj. Hrvatska je jeftinija od Njemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španjolske, piše Deutsche Welle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE