GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijest instituta: Cvetnić pogodio s lustracijskim krimićem

Povijest instituta: Cvetnić pogodio s lustracijskim krimićem
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2013 / 13:58
Autor: Denis Derk, Večernji list
ZAGREB - Jedan od najtajanstvenijih hrvatskih pisaca, Ratko Cvetnić, koji je za svaki od svoja dva dosad objavljena romana dobio nagradu Gjalski, oglasio se i trećim romanom.
Izborom teme u romanu "Povijest instituta", koji je objavila Mozaik knjiga pod uredničkom paskom Zorana Maljkovića, Cvetnić je pokazao izuzetan osjećaj za, kako bi se to na globaliziranom hrvatskom jeziku reklo, tajming, piše Večernji list. Riječ je zapravo o nerazjašnjenim i mučnim zbivanjima iz komunističkog vremena koji su na čudan način spojili dva dobra prijatelja i pomalo tipična urbana zagrebačka intelektualca koje ne opterećuje ništa osim njihove sudbine.

Jedan je vodeći hrvatski nepotkupljivi novinar Velimir Košnik koji prerano gubi život ponajprije zbog svog pomalo iščašena, purgerskog smisla za humor. Zbog te smrti pred nekim zagušljivim zagrebačkim lokalom Košnik nije uspio dovršiti svoje publicističko remek-djelo, povijest jednog neimenovanog hrvatskog instituta koji je preživio sve diktature i tranzicije koje su se poput naglih ljetnih oluja sručile na hrvatski puk. I tu na scenu romana stupa drugi intelektualac, oprezniji i decentniji povjesničar Buco Stupar koji završava prijateljevo djelo saznajući sve o prljavom rublju vlastite obitelji...

Cvetnić je ovim usredotočenim romanom, koji je dijelom vrlo lukavo pretvorio i u krimić, otvorio još jednu stranicu iz neslavne hrvatske lustracijske prošlosti na koju još ni izdaleka nije stavljena točka. U tu je mutnu kašu propuštenih političkih poteza koji su mogli ljekovito djelovati na zdravlje cijelog društva i cijele nacije Cvetnić beskompromisno uvrstio i kritiku sadašnje hrvatske nomenklature koja je zavladala gospodarstvom, znanošću, kulturom i medijima koristeći stare javke iz sustava koji pokazuje neviđenu žilavost. No i Cvetnić i ovaj roman imaju i svoju važnu lirsku dionicu koja ovom štivu daje nadmoćnu punokrvnost.

Tagovi: Povijest instituta, Ratko Cvetnić, lustracija
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE