GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijest hrvatskog performansa na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Povijest hrvatskog performansa na Sajmu knjiga u Frankfurtu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2014 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu ove se godine održava od 8. do 12. listopada, a Hrvatska će se na njemu predstaviti velikom monografijom o povijesti hrvatskog performansa te tako konačno pokazati svoju kulturu u pravome svjetlu, najavljeno je danas u Zagrebu.
Na sajmu, najvećem u Europi i središnjem mjestu okupljanja izdavačke industrije, među više od sedam tisuća izlagača predstavit će se 25 hrvatskih nakladnika te još dvadeset najistaknutijih hrvatskih pisaca, kazala je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

No, okosnica ovogodišnjeg hrvatskog nastupa bit će predstavljanje znanstvene monografije "Kronotop hrvatskog performansa" Suzane Majnarić u izdanju Školske knjige, Bijelog vala i Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ministarstvo je sufinanciralo knjigu sa 150 tisuća kuna, dok je za sajam izdvojilo 450 tisuća kuna, napomenula je ministrica.

"Kronotop hrvatskog performansa" veliko je djelo u tri toma o (subverzivnim) praksama u umjetnosti socijalističke i postsocijalističke ere koji nudi enciklopedijski i impozantan pregled povijesti i razvoja hrvatskog performansa, i to na 2100 stranica, ilustriranih s 1800 fotografija, te "dodatno argumentiranih" kroz 150 intervjua s umjetnicima.

Pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević kazao je kako je riječ o znanstvenoj monografiji koja govori o povijesti hrvatskog performansa od 20-tih godina prošloga stoljeća pa do njegovog kraja. "Ta je knjiga povijest poimanja slobode na ovim prostorima, dokument o velikim borbama od 20-tih godina pa do kraja 20. stoljeća, te o ljudima koji su postali ikone tog tipa umjetnosti", dodao je Stojsavljević.

Direktor nakladnika Školske knjige Ante Žužul istaknuo je kako je činjenica da će se Hrvatska upravo tom monografijom predstaviti na najvećem "spektaklu" knjiga u Europi "veliki događaj koji Hrvatsku deprovincijalizira".

Hrvatski nacionalni štand ove se godine nalazi u paviljonu br. 5 i proteže na 50 četvornih metara. Organiziraju ga Udruga Kurs i mreža Traduki, u partnerstvu s Nakladom Sandorf i Ministarstvom kulture. Njegovo svečano otvorenje bit će upriličeno u četvrtak 9. listopada gala zabavom, dok će predstavljanje "Kronotopa" biti održano dan kasnije.

Među nakladnicima koji će se na njemu predstaviti su VBZ, Školska knjiga, Durieux, Vuković-Runjić, Fraktura, Meandar, Algoritam, Ljevak, Kršćanska sadašnjost, Ocean more, Jesenski i Turk, Profil, Sandorf, Verbum, Mozak knjiga i drugi, i to kroz pojedinačna predstavljanja njihovih izdanja.

U sklopu programa bit će predstavljeno i dvadeset najistaknutijih hrvatskih autora, a za tu je priliku Naklada Sandorf oblikovala iscrpan katalog s njihovim biografijama te prijevodima fragmenata njihovih djela na engleskom i njemačkom jeziku, koji će biti dostupan od početka sajma na web stranici croatian-literature.hr.

Na sajmu će svoj rad predstaviti performer Siniša Labrović u razgovoru s autorom proznih i dramskih tekstova Vladimirom Stojsavljevićem. Posljednjeg dana, u nedjelju 12. listopada, umjetnici Suzana Marjanić, Višnja Rogošić, Boris Buden i Siniša Labrović izvest će niz umjetničkih intervencija u urbanim prostorima.

Na posebnom štandu u paviljonu br. 3 predstavit će se i nakladnici za djecu, a još jedan od naglasaka ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja bit će na činjenici da je Hrvatska iduće godine zemlja-gost na sajmu knjiga u Bologni, specijaliziranom za dječju književnost.

Ministrica Zlatar Violić napomenula je da će Hrvatska na sajmu u Frankfurtu biti jedna od dvadesetak potpisnica Međunarodne deklaracije o suradnji u izdavaštvu i potpori knjizi, zaštiti autora i međunarodnom povezivanju europskog tržišta. Inicijativa je krenula od europskih institucija, posebice od Francuskog nacionalnog centra za knjigu, a ispred Ministarstva kulture deklaraciju će potpisati načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Nemec, rekla je Zlatar Violić.

Tagovi: Andrea Zlatar Violić, Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, Suzana Majnarić, Školska knjiga, Ante Žužul, Siniša Labrović
PROČITAJ I OVO
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE