GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesni susret pape Franje i patrijarha Kirila

Povijesni susret pape Franje i patrijarha Kirila
CRKVENI DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2016 / 21:40
Autor: SEEbiz
HAVANA -  Papa Franjo večeras iza 21 sat po srednjeeuropskom vremenu započeo je susret s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom.
Papa Franjo i ruski patrijarh sastanak održavaju u zračnoj luci Josea Martija u Havani i to je povijesni sastanak jer se poglavari Katoličke Crkve i ruski patrijarsi nisu sastali od Crkvenog raskola 1054.  Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.

Najvjerojatnije je susret inicirao Kiril, piše Deutsche Welle. On je učenik mitropilita Nikodima koji je šezdesetih i sedamdesetih vodio odjel za vanjske odnose Moskovske patrijaršije. On se zalagao za poboljšanje odnosa s Rimom, njemu se sviđalo kako se vodi i upravlja Katoličkom crkvom. Izgleda da je on to prenio i na Kirila.

Za lipanj je planiran sabor poglavara 15 pravoslavnih crkava na Kreti, kojim će predsjedati Bartolomej I, ekumenski carigradski patrijarh koji je tek prvi među jednakima. Do sada je on njegovao odnose s Vatikanom i susretao se s poglavarima Katoličke crkve, počevši od Ivana Pavla II. Bartolomej je šezdesetih godina studirao na Papinskom orijentalističkom institutu u Rimu. On je zagovornik ekumenizma, približavanja raznih kršćanskih crkava, ali prije svega pravoslavne i katoličke.

Ruska pravoslavna crkva je najveća u pravoslavnom svijetu. Moskva se ljuti zbog toga što Bartolomej razgovara s katoličkim poglavarima u ime svih pravoslavnih kršćana. Odnosi Moskve i Carigrada opterećeni su odcjepljenjem raznih pravoslavnih grupacija od Ruske pravoslavne crkve i njihovim, za sada neuspješnim, naporima da naiđu na razumijevanje i priznanje kod carigradskog patrijarha. Rusko-ukrajinski sukob nameće pitanje hoće li Ukrajinska pravoslavna crkva ostati u nadležnosti Moskovske patrijaršije. Mnogi govore o povijesnom „razvodu“ Kijeva i Moskve.

Poslije susreta s papom Kiril bi se mogao trijumfalno pojavi na Kreti i reći da je otvorio novo poglavlje u povijesti kršćanstva. No, kod kuće ga neće dočekati samo oduševljenje. Najaktivniji dijelovi ruske crkve važe kao konzervativni i skloni teorijama zavjere. Ti vjernici i svećenici shvaćaju papu u najboljem slučaju kao „heretika“, a u najgorem kao „Sotoninog slugu“. Ako bi se dvije crkve na Kubi zaista približile, onda bi se mogli pojaviti i javni napadi na Kirila. Izgleda da on procjenjuje da rizik nije prevelik.

Liberalni dio Ruske pravoslavne crkve tumači odlazak na Kubu patrijarha vjernog Kremlju kao vješt potez ruskog državnog aparata na čelu s predsjednikom Putinom. Vladimir Putin, prema njihovom mišljenju, na taj način želi povećati svoj ugled na Zapadu. Ali u ovom slučaju su i liberalni dijelovi crkve žrtve teorije zavjere. Nema naznaka da Kremlj na bilo koji način utječe na patrijarhov odnos prema Svetoj stolici.

Zajednička izjava patrijarha i pape vjerojatno neće biti usredotočena na aktualne krize u svijetu nego na izazove koji očekuju obje crkve: sekularizacija, potrošačko društvo, rodna ideologija, radikalni islam i sve češći progoni kršćana.

Međutim, hoće li dva crkvena poglavara navesti i glavne prepreke u ostvarivanju jedinstva pravoslavaca i katolika? Na primjer, primat pape s ambicijom da bude poglavar svih kršćana. Hoće li pravoslavlje priznati važenje katoličkih svetih sakramenata? U tim zamršenim pitanjima nije moguć brz dogovor na jednom jedinom sastanku. Ali ovaj susret omogućava daljnje razgovore o realnim koracima. Ti koraci bi u nekoj daljnjoj budućnosti trebali dovesti ne samo do administrativnog već i do duhovnog jedinstva kršćanske crkve.

Foto: Reuters
Tagovi: papa Franjo, patrijarh Kiril, Vatikan, Ruska pravoslavna crkva, Katolička crkva, papa Ivan Pavao II
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
PAD
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
MADRID - Rezervacije noćenja u španjolskim hotelima ponovo su pale u rujnu, snažnije nego u prethodnom mjesecu, odražavajući ograničenja putovanja koja su teško pogodila sektor turizma, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
U PLUSU
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no trguje se oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer je neizvjesno hoće li se u Washingtonu postići dogovor o novim gospodarskim poticajima prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE