GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošač mora precizirati tužbu protiv banaka

Potrošač mora precizirati tužbu protiv banaka
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2012 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Potrošač treba u roku 60 dana dodatno obrazložiti kolektivni interes u tužbi koju je podigla protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope, odlučeno je na zagrebačkom Trgovačkom sudu na kojem je danas održano prvo pripremno ročište u tom sporu.
Odvjetnici tuženih banaka u istom razdoblju nakon primitka tužbe moraju iznijeti svoje stajalište.

Po sudskom rješenju, tužitelj mora pojedinačno za svaku banku navesti razdoblje u kojem su banke sklapale sporne ugovore. Uz to, za svako razdoblje mora navesti i pravni propis na koji se poziva, odnosno svaki konkretni članak za koji smatra da je prekršen.

Sudac Radovan Dobronić uputio je tužitelja da odustane od dijela tužbe u kojima se traži isplata potrošačima razlike nastale zbog viših rata ili će taj dio odbiti jer je nedopušten.

No, predstavnici tužitelja rekli su novinarima da će potrošači, presudi li u konačnici sud u njihovu korist, sami pojedinačnim tužbama moći tražiti isplatu razlike.

Na pripremnom ročištu analizirani su procesno-pravni aspekti predmeta jer je riječ o tipu tužbe koja se, po riječima tužitelja, prvi put razmatra u povijesti hrvatskoga pravosuđa.

Zastupnici tuženih banaka tvrdili su da tužba nije dopuštena jer je, iako se tužitelj formalno poziva na Zakon o zaštititi potrošača, neformalno zasnovana na odredbi Zakona o parničnom postupku kojim se regulira kolektivna tužba, a koja stupa na snagu tek s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Odvjetnici banaka tvrde također da tužitelj nije ovlašten podnositi tužbu temeljem Zakona o parničnom postupku, a tužitelj je odbio taj prigovor, ustvrdivši da se njihova tužba temelji na odredbama Zakona o zaštiti potrošača koje dopuštaju pokretanje kolektivne tužbe.

Zakon o zaštiti potrošača usvojen je 2003. i od tada se mijenjao 2007. i 2009.

Sudac je na početku uputio stranke da mogu zatražiti njegovo izuzeće ako smatraju spornim što je na početku karijere radio za Zagrebačku banku. Napomenuo je da za tim nema objektivnog razloga jer godinama nije u kontaktu s bankom ali da bi zahtjev bio legitiman ako netko ima dojam da bi to moglo utjecati na odluku.

Nitko od stranaka nije tražio izuzeće suca, a jedan od odvjetnika banaka rekao je kako im je samo bitno da sudac nema kredit u švicarcima.

Udruga franak, kojoj je ranije odbijena tužba protiv banaka, ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Tagovi: Udruga Potrošač, krediti u švicarcima, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE