GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri

Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 12:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisali su danas Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule.

Radi se o prvom konkretnom koraku u projektu obnove zapuštene istarske željezničke infrastrukture kojeg je prije nekog vremena aktualizirao saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, a njegovom realizacijom željeznica u Istri bi u budućnosti trebala dobiti daleko značajniju ulogu kad je u pitanju prometovanje Poluotokom, ali i prometnom povezanosti Istre s europskim željezničkom "prometnim krvotokom".

"HŽ infrastruktura je u posljednjih nekoliko godina započela veliki investicijski ciklus na modernizaciji željezničke infrastrukture. Današnjim potpisom na ovaj Sporazum taj ciklus se nastavlja I započinje njezin proces na području Istarske županije. Studija će sagledati potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive varijante i mogućnost ponovnog uspostavljanja teretnog prometa sukladno potrebama lokalne industrije i poduzetništva", kazao je nakon potpisivanja Kršić dodajući kako će Studija služiti i kao podloga za izradu projektne dokumentacije koja će se koristiti za prijavu na EU financiranje.

Ministar Butković kazao je da su ulaganja u željezničke infrastrukturu u Hrvatskoj danas teška oko 1,5 milijardi eura, dok bi do 2030. godine trebala doseći iznos od čak 10 milijardi.

"Mi danas u Istri ulažemo doista puno u prometnu infrastrukturu. Dovršetak istarskog ipsilona i gradnja druge cijevi tunela Učka su uz gradnju Pelješkog mosta danas po vrijednost najveći infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, no svjesni smo potrebe obnove željeznice te ovim današnjim Sporazumom krećemo i u taj projekt i vjerujemo da ćemo i za njegovu realizaciju osigurati sredstva iz europskih fondova", kazao je Butković.

Dionica pruge od granice do Pule duga je devedesetak kilometara i trenutno njom dnevno prometuje dvadesetak vlakova. Studija bi nakon što bude ugovorena trebala biti dovršena u roku od godinu dana, a vrijednost tog posla procjenjuje se na oko 5 milijuna kuna.

Tagovi: Oleg Butković, istarska pruga, istarska željeznica, HŽ Infrastruktura, Ivan Kršić
PROČITAJ I OVO
Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna
RAST
Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja travnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 4,27 milijardi kuna, što je porast za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
POVLAČENJE
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
OSLO - Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
OPTIMIZAM
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
ANALIZA - CROBEX je zadnji put bio iznad granice od 2.000 bodova još u veljači 2020. godine, nakon čega je uslijedio nagli pad.
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
POSLJEDICE
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije o prometu u maloprodaji po danima u tjednu, koji sugeriraju da se, osim u trgovačkim centrima, nedjeljom ostvaruje najmanji promet u maloprodaji, nisu najsretniji za izvlačenje zaključaka.
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
SARAJEVO - Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE