GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop na Zagrebačkoj burzi, CROBEX najslabiji u pet mjeseci

Potop na Zagrebačkoj burzi, CROBEX najslabiji u pet mjeseci
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi zaronili 6,5 posto, dotaknuvši najnižu razinu od rujna 2021., uz visok obujam trgovanja koji ukazuje na povlačenje dijela investitora s tržišta, čime domaće tržište kapitala prati kretanja na svjetskim burzama, koja su pod pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Crobex indeks potonuo je u četvrtak 6,48 posto, na 1.983 boda, što je njegov najveći dnevni postotni pad još od ožujka 2020. godine. Crobex10 istodobno je potonuo za 6,47 posto, na 1.201 bod.

Oba indeksa sada su na najnižoj razini od rujna 2021. godine.

I svi sektorski indeksi su znatno pali, a najviše građevinski, za 10,14 posto te industrijski, za 9,01 posto.

Tako Crobexi prate pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 16,30 sati u minusu 3,44 posto. Pritom je londonski FTSE indeks pao oko 3,8 posto, kao i pariški CAC, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,24 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu oko 3 posto.

I američki indeksi su potonuli na početku današnjeg trgovanja, pri čemu Dow Jones za 1,5 posto, a S&P 500 za 0,9 posto, dok Nasdaq stagnira.

S druge strane, snažno su porasle cijene nafte, pa se cijena barela na londonskom tržištu, po prvi put nakon više od sedam godina, probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Trgovci se plaše da će napad Rusije na Ukrajini poremetiti opskrbu svjetskih tržišta naftom i plinom iz Rusije.

A rast cijena energenata mogao bi dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju, što bi negativno utjecalo na oporavak gospodarstava od koronakrize. Zbog toga ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, kao što su dionice.

Redovni promet dionicama na ZSE iznosio je visokih 33 milijuna kuna. Bio je tako gotovo 24 milijuna kuna veći nego dan ranije i znatno veći nego uobičajenih do 10-ak milijuna kuna dnevno, što ukazuje na povlačenje dijela investitora s tržišta.

Uz to, ostvareno je i 2,29 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Ericssona Nikole Tesle, po cijeni od 1.760 kuna za dionicu.

Ukupno je protrgovano s 57 dionica, pri čemu je njih čak 47 zabilježilo pad cijene, tek 2 su ostvarile rast, a 8 stagnaciju.

Najveći promet imala je dionica HT-a, 4,7 milijuna kuna, a cijena joj se spustila za 2,66 posto, na 183 kune, iako je HT izvijestio da je u 2021. godini ostvario neto dobit od 614,4 milijuna kuna, što je za 7,1 posto više nego u 2020., uz 7,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je za jedan posto manje u odnosu na 2020.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 2,7 milijuna kuna i padom cijene za 6,45 posto, na 1.740 kuna.

Ericsson Nikola Tesla izvijestio je da je u 2021. ostvario 177,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 87,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi od prodaje ostvareni u iznosu od 2,2 milijarde kuna i viši su za 8,9 posto.

Dionicom Podravke ostvareno je 2,46 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 8,54 posto, na 600 kuna.

U fokusu je bila i dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 7 posto, na 1.590 kuna, premda je ta kompanija jutros izvijestila da je prošle godine ostvarila rast neto dobiti i rekordne prihode od prodaje od 5,7 milijardi kuna, što je 8,6 posto više nego u 2020.

Na većem gubitku bila je i dionica Valamar Rivijere, za 7,16 posto, na 31,1 kunu, uz promet iznad 2,2 milijuna kuna.

Najviše je međutim potonula cijena dionice AD Plastika, za gotovo 18 posto, na 128 kuna.

Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen izjavio je u četvrtak za Hinu kako ne očekuje negativan utjecaj sankcija Rusiji na poslovanje AD Plastik grupe, koja u Rusiji ima dvije tvornice.

"AD Plastik Grupa ima dvije tvornice u Rusiji koje proizvode isključivo za rusko tržište i ne očekujemo negativan utjecaj sankcija na poslovanje. Usmjereni smo na svoje poslovne aktivnosti koje su na tom tržištu značajne i pripremamo se za početak serijske proizvodnje koja je planirana u ovoj godini. Geopolitička situacija u ovom trenutku ne utječe na naše poslovanje i vjerujemo kako će tako i ostati", istaknuo je Došen.

Ta je grupa je u današnjem priopćenju o poslovnih rezultatima izvijestila o neto dobiti u 2021. godini od 22,2 milijuna kuna, 52,7 posto manjoj u odnosu na godinu ranije. Poslovni prihodi pali su u odnosu na 2020. godinu za 6,8 posto, na 1,14 milijardi kuna, dok EBITDA iznosi 123,64 milijuna kuna i niža je za 25,5 posto nego 2020. godine.

Znatno su potonule i cijene dionica Jadroplova, za 17,9 posto, potom Ingre, za 12,99 posto i Atlantske plovidbe, za 11,52 posto.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Granolija, za više od 42 posto, na 39,8 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, AD Plastik, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE