GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski investitori se spremaju za još jedno potencijalno smanjenje kamatne stope – ili jednostavno zadržavanje trenutne stope – budući da Turska odbija slijediti ekonomsku ortodoksnost u borbi protiv sve veće inflacije, koja sada iznosi više od 80%.

Ili doista, ulagači koji još uvijek mogu podnijeti volatilnost turskog tržišta.

Euroazijska država od 84 milijuna ljudi – kojemu su mnoge velike banke u Europi i na Bliskom istoku još uvijek prilično izložene i koje je vrlo izloženo geopolitičkim napetostima – posljednjih je dana svjedočilo velikim tržišnim turbulencijama, povrh dramatičnog pada valute posljednjih nekoliko godina.

Ovaj tjedan doživio je veliki pad na turskom tržištu dionica, Borsa Istanbul, s turskim bankarskim dionicama koje su pale 35% tijekom tjedna koji je završio prošlog ponedjeljka, nakon stratosferskog rasta od 150% između sredine srpnja i sredine rujna. To je potaknulo regulatore i brokere da održe hitan sastanak, iako su na kraju odlučili ne intervenirati na tržištu.

Uzrok volatilnosti? Prvo, visoka inflacija u Turskoj nagnala je ulagače da svoj novac ulože u dionice kako bi zaštitili vrijednost svoje imovine. No, strah od veće inflacije u SAD-u i posljedičnog povećanja stopa od strane Federalnih rezervi, vjerojatno je pokrenuo nagli zaokret prema dolje, smatraju analitičari.

Pad je izbrisao više od 12,1 milijardu dolara tržišne vrijednosti iz javnih banaka u zemlji.

To je zato što više kamatne stope koje je odredio SAD i rezultirajući jači dolar stvaraju probleme za tržišta u nastajanju poput Turske koja uvoze svoje zalihe energije u dolarima i imaju velike dugove denominirane u dolarima, te će stoga za njih morati platiti više.

Gubitak tržišta potaknuo je pozive na marginu, što je slučaj kada brokerske kuće zahtijevaju od ulagača da dodaju novac u svoje pozicije kako bi ublažili gubitke u dionicama koje su kupili uz "maržu" ili posuđeni novac. To je uzrokovalo daljnju spiralu prodaje, sve dok glavna turska klirinška kuća, Takasbank, nije u utorak objavila ublažavanje zahtjeva za kolateralna plaćanja u maržnom trgovanju.

Dionice banaka i Borsa u cjelini blago su se oporavile nakon vijesti, uz rast od 2,43% od zatvaranja u ponedjeljak u 14:00. u Istanbulu. Borsa Istanbul i dalje je u porastu od 73,86% od početka godine.

Tagovi: Istanbulska burza, inflacija, Takasbank, inflacija u Turskoj, turska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi nastavili višednevni pad, spustivši se čak i ispod razina koje su bili zabilježili na početku ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, jer su pod pritiskom oštrih korekcija cijena dionica na europskim burzama dok investitori strahuju od moguće recesije.
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
U PLUSU
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
ZAGREB - Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 22. rujna ove godine povukla 8,22 milijarde eura, što je 76,6 posto dodijeljenih sredstava iz EU fondova, dok je državni proračun u plusu za 67,2 milijarde kuna, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.
Wall Street prekinuo negativni niz
NAPOKON RAST
Wall Street prekinuo negativni niz
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
ZAGREB - Novi pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz dramatično slabiji promet nego jučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE