GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa

Potop na Istanbulskoj burzi, očekuje se novo smanjenje kamatnih stopa
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski investitori se spremaju za još jedno potencijalno smanjenje kamatne stope – ili jednostavno zadržavanje trenutne stope – budući da Turska odbija slijediti ekonomsku ortodoksnost u borbi protiv sve veće inflacije, koja sada iznosi više od 80%.

Ili doista, ulagači koji još uvijek mogu podnijeti volatilnost turskog tržišta.

Euroazijska država od 84 milijuna ljudi – kojemu su mnoge velike banke u Europi i na Bliskom istoku još uvijek prilično izložene i koje je vrlo izloženo geopolitičkim napetostima – posljednjih je dana svjedočilo velikim tržišnim turbulencijama, povrh dramatičnog pada valute posljednjih nekoliko godina.

Ovaj tjedan doživio je veliki pad na turskom tržištu dionica, Borsa Istanbul, s turskim bankarskim dionicama koje su pale 35% tijekom tjedna koji je završio prošlog ponedjeljka, nakon stratosferskog rasta od 150% između sredine srpnja i sredine rujna. To je potaknulo regulatore i brokere da održe hitan sastanak, iako su na kraju odlučili ne intervenirati na tržištu.

Uzrok volatilnosti? Prvo, visoka inflacija u Turskoj nagnala je ulagače da svoj novac ulože u dionice kako bi zaštitili vrijednost svoje imovine. No, strah od veće inflacije u SAD-u i posljedičnog povećanja stopa od strane Federalnih rezervi, vjerojatno je pokrenuo nagli zaokret prema dolje, smatraju analitičari.

Pad je izbrisao više od 12,1 milijardu dolara tržišne vrijednosti iz javnih banaka u zemlji.

To je zato što više kamatne stope koje je odredio SAD i rezultirajući jači dolar stvaraju probleme za tržišta u nastajanju poput Turske koja uvoze svoje zalihe energije u dolarima i imaju velike dugove denominirane u dolarima, te će stoga za njih morati platiti više.

Gubitak tržišta potaknuo je pozive na marginu, što je slučaj kada brokerske kuće zahtijevaju od ulagača da dodaju novac u svoje pozicije kako bi ublažili gubitke u dionicama koje su kupili uz "maržu" ili posuđeni novac. To je uzrokovalo daljnju spiralu prodaje, sve dok glavna turska klirinška kuća, Takasbank, nije u utorak objavila ublažavanje zahtjeva za kolateralna plaćanja u maržnom trgovanju.

Dionice banaka i Borsa u cjelini blago su se oporavile nakon vijesti, uz rast od 2,43% od zatvaranja u ponedjeljak u 14:00. u Istanbulu. Borsa Istanbul i dalje je u porastu od 73,86% od početka godine.

Tagovi: Istanbulska burza, inflacija, Takasbank, inflacija u Turskoj, turska ekonomija
PROČITAJ I OVO
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
POTEZI
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
BRUXELLES - Europska komisija danas je službeno osnovala Zajedničko poduzeće za čipove, koje će, prema planovima, ojačati europski ekosustav poluvodiča i učvrstiti vodeću poziciju Europe u tehnološkom području. Premostit će jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje te tako olakšati komercijalizaciju inovativnih ideja, priopćili su iz Bruxellesa.
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
OPTIMIZAM
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skočio je u petak na završnu najvišu razinu za 2023., produživši rast iz studenog u novi mjesec.
Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa
FED
Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio tržišna očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa, kazavši da je prerano za proglašavanje pobjede nad inflacijom.
Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima
POTPORE
Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je, dan nakon sastanka s predstavnicima svinjogojstva, u e-savjetovanje uputilo izmjene dvaju programa kojima je osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore zbog pojave afričke svinjske kuge (ASK).
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
ZAGREB . Jraj thedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE