GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor: Poljoprivrednicima 12.500 dinara po hektaru

Postignut dogovor: Poljoprivrednicima 12.500 dinara po hektaru
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2012 / 19:16
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu.
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Ministar je naglasio da će biti strogo kontrolisano da li su površine zasejane kulturama za koje su dobijene subvencije.

"Ostaje uslov za ostavrivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga", dodao je Petrović.

On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Pomoćnik ministra Miloš Milovanović rekao je da će se dogovorena subvencija sastojati od intervencije u dizel gorivu, koja je već završena, intervencije u dizel gorivu u avgustu pred jesenju setvu i od novčanog iznosa od 6.500 dinara po hektaru zasnovane i realizovane proizvodnje.

"Poljoprivrednici su odustali od svog zahteva za povraćaj akcize na gorivo i na taj način je pronađeno rešenje koje podstiče produktivnost poljoprivredne proizvodnje, proširuje broj korisnika mera ministarstva i čini ceo sistem finansijski održivim sa aspekta raspoloživog novca u budžetu minsitarstva", rekao je Milovanović.

Milovanović je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede merama investicione podrške u iznosu od milijardu i 200 dinara pomoći unapređenje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje subvencionisanjem nabavke mehanizacije i opreme za proizvodnju.

Pomoćnik ministra je naveo da će današnji dogovor omogućiti ispunjavanje ciljeva poljoprivredne politike – povećanje produktivnosti i proširivanje broja korisnika mera ministarstva.

Tagovi: poljoprivreda, poljoprivrednici, protest poljoprivrednika, Dušan Petrović, Miloš Milovanović, Miroslav Ivković
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE