GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor o suradnji Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa

Postignut dogovor o suradnji Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2011 / 12:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor oko zajedničkih modela suradnje sa ciljem postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija. Prvi korak u suradnji dviju kompanija bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova.
Zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, međutim, moguće je predvidjeti smjer suradnje po pitanju kapaciteta. Naime, flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih Airbusa A319 (132 sjedala), Airbusa A320 (164 sjedala) te turbopropa Dash Q400 (76 sjedala), a u floti Adrije Airwaysa, osim Airbusa 319 i 320, nalaze se mlazni zrakoplovi CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala). U takvoj situaciji Adria Airways prvenstveno treba zrakoplove tipa Dash, dok je Croatia Airlines na pojedinim rutama zainteresiran za korištenje zrakoplova CRJ 900.

Suradnja, koja je do sada uključivala ad hoc kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, također ne predstavlja nikakvu novost i već je bila ostvarena u razdobljima koja su za obje kompanije predstavljala vršno opterećenje (najčešće tijekom turističke sezone).

Bliža suradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operiranje na pojedinim rutama, a ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti.

Ovdje je prije svega riječ o regionalnoj suradnji i interesnom povezivanju dviju kompanija. Ovakav potez naići će i na pozitivan odjek Bruxellessa, koji podržava sve slične oblike regionalne suradnje. Dogovor Croatia Airlinesa i Adrije Airwaysa predstavlja nagovještaj boljeg korištenja kapaciteta, dok će dugoročna planska suradnja donijeti pozitivne pomake za obje kompanije - izjavio je Srećko Šimunović, predsjednik uprave Croatia Airlinesa.

Činjenica je da je Adria Airways pred završetkom financijskoga restrukturiranja, što je nužan uvjet za poslovnu sanaciju tvrtke. Optimizacija flote i regionalna suradnja važan je dio poslovne sanacije - rekao je Klemen Boštijančić, glavni izvršni direktor Adrije Airwaysa.

Robert Vuga, izvršni direktor Adrije Airwaysa istaknuo je dosadašnju izvrsnu suradnju između Croatia Airlinesa i Adrije Airwaysa te istodobno istaknuo mnogo otvorenih mogućnosti za postizanje operativnih sinergija, koje će bitno utjecati na troškovnu učinkovitost obiju tvrtki.
Tagovi: Croatia Airlines, Adria Airways, ZSE:CRAL-R-A, Srećko Šimunović, Klemen Boštjančič
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio; investitori optimističniji i skloniji riziku
FOREX
Dolar oslabio; investitori optimističniji i skloniji riziku
LONDON - Dolarov indeks u četvrtak je na međunarodnim tržištima skliznuo na najnižu razinu u devet dana prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, jer su investitore ohrabrili solidni američki gospodarski pokazatelji, a nadaju se i novom paketu poticajnih mjera.
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka burza danas je ponudila još jednu mlitavu trgovinu s minimalnim promjenama indeksa.
Francuska želi uključiti osiguravatelje u pokrivanje troškova pandemija
AMBICIJE
Francuska želi uključiti osiguravatelje u pokrivanje troškova pandemija
PARIZ - Francuska treba zakon kojim će se od osiguravatelja tražiti da tvrtkama pokrivaju gubitke povezane s budućim pandemijama, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.
SNB na slabljenje franka utrošio rekordnih 90 mlrd franaka
OBRANA TEČAJA
SNB na slabljenje franka utrošio rekordnih 90 mlrd franaka
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) utrošila je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci rekordnih 90 milijardi franaka (83,3 milijarde eura) na intervencije na valutnim tržištima kako bi zauzdala jačanje domaće valute u vrijeme pandemije, pokazuju podaci SNB-a.
Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji
CRNE PROGNOZE
Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji
LONDON - Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 milijuna radnih mjesta širom svijeta što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE