GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednja odluka Stožera je konačni čavao u lijes za kongresni turizam

Posljednja odluka Stožera je konačni čavao u lijes za kongresni turizam
NA KOLJENIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neočekivano dobri rezultati turističke sezone u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj ne odnose se na organizatore kongresa i putničke agencije, koji svoj prihod realiziraju gotovo isključivo u pred i posezoni, priopćeno je danas iz Zajednice poslovnog turizma HGK.

To znači da im je u najintenzivnijem razdoblju za ovu gospodarsku djelatnost, proljetne mjesece, rad bio u potpunosti zabranjen, a s obzirom na posljednje epidemiološke mjere isto slijedi i u jesenskom periodu, dodaje se.

"Jučerašnja odluka Stožera, poslana svim zdravstvenim ustanovama, kojom se do daljnjeg odgađa održavanje kongresa, simpozija, radionica, predavanja i drugih oblika stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, zapravo je konačni čavao u lijes za poslovni turizam", upozorila je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK). Podsjeća da skupovi iz medicine čine većinu svih skupova u Hrvatskoj.

"U našoj organizaciji zdravstveni protokoli mogu se poštovati u potpunosti, a sudionici su upravo oni koji su navikli primjenjivati puno strože protuepidemiološke mjere jer im o tome ovisi posao. Ne mogu se usporediti sa sličnim javnim okupljanjima jer se radi o edukacijama s posebnim naglaskom na profesionalno usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi", ističe Kanaš.

Pojašnjava da to posebno vrijedi za medicinske skupove koji po strogim etičkim kodeksima zabavne sadržaje ne smiju niti imati ili ih imaju u vrlo ograničenom obujmu.

No, iz Zajednice HGK ističu da ne krive nikoga i imaju razumijevanja za trenutnu epidemiološku situaciju i mjere.
"Svjesni smo da su razna događanja prva na meti kada se donose mjere. Ali nadamo se da će jednako razumijevanja biti i od strane Vlade s obzirom na to da su nam prihodi ove godine nula kuna, kao direktan rezultat tih protuepidemioloških mjera", navodi se u priopćenju.

Predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK kaže da im zbog epidemije ove godine nije dopušteno da sami zarade i maknu se s tereta države. Kanaš zato smatra da ne mogu imati isti tretman kao drugi koji su ipak nešto uspjeli raditi u ovoj godini, teškoj za cjelokupno gospodarstvo na globalnoj razini.

"Mi ćemo to osjećati još godinama jer su edukacija zaposlenika, team building programi, insentivi i poslovna putovanja, prvi rez koji tvrtke naprave u recesiji i bez zdravstvene ugroze. Nakon recesije 2008. oporavak kongresnog turizma trajao je gotovo pet godina", poručuje Kanaš.

Osim mjera za radna mjesta koje očekuju u istom iznosu od 4000 kuna koje su im dosad "držale glavu iznad vode", iz Zajednice HGK predlažu i dodatne bespovratne potpore u iznosu, primjerice, 10 postotka prometa iz 2019. kao što je to napravila Danska kako bi obeštetila svoje organizatore.

Stoga se nadaju da će sljedeće odluke vlade ići u smjeru donošenja mjera HZZ-a do travnja 2021.

Iz Zajednice poslovnog turizma HGK zaključuju da su kongresna industrija i općenito sva poslovna putovanja, bitan segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva, jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama koji su u ovoj pandemiji najviše pogođeni.

"Prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši značajno više nego odmorišni turisti, čak i do 5 puta, pa će gubitak za nacionalni prihod od turizma zbog neodržavanja kongresa biti utoliko veći", navela je Kanaš.

Tagovi: kongresni turizam, hrvatski turizam, Zajednica poslovnog turizma HGK, Hrvatska gospodarska komora, Jasmina Kanaš,
PROČITAJ I OVO
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
REKORDERI
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
ŠANGAJ - Kineski milijarder i "tehnološki tajkun" Jack Ma je ispisao povijest očekivanom prodajom dionica u vrijednosti od 34 milijarde dolara čime je nadmašio rekord koji je ranije držala saudijska naftna kompanija Saudi Aramco.
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
POTONUĆE
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
ANKARA - Turska lira je pala na rekordno nisku vrijednost od 8,15 lira na prema jedan dolar, uslijed zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena koronavirusom, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO-a.
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
ZARAZA
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
NEW YORK - Rizik od zaraze koronavirusom u zrakoplovu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
OŠTAR PAD
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme prošle godine, izvijestili su u utorak iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE