GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednja odluka Stožera je konačni čavao u lijes za kongresni turizam

Posljednja odluka Stožera je konačni čavao u lijes za kongresni turizam
NA KOLJENIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neočekivano dobri rezultati turističke sezone u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj ne odnose se na organizatore kongresa i putničke agencije, koji svoj prihod realiziraju gotovo isključivo u pred i posezoni, priopćeno je danas iz Zajednice poslovnog turizma HGK.

To znači da im je u najintenzivnijem razdoblju za ovu gospodarsku djelatnost, proljetne mjesece, rad bio u potpunosti zabranjen, a s obzirom na posljednje epidemiološke mjere isto slijedi i u jesenskom periodu, dodaje se.

"Jučerašnja odluka Stožera, poslana svim zdravstvenim ustanovama, kojom se do daljnjeg odgađa održavanje kongresa, simpozija, radionica, predavanja i drugih oblika stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, zapravo je konačni čavao u lijes za poslovni turizam", upozorila je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK). Podsjeća da skupovi iz medicine čine većinu svih skupova u Hrvatskoj.

"U našoj organizaciji zdravstveni protokoli mogu se poštovati u potpunosti, a sudionici su upravo oni koji su navikli primjenjivati puno strože protuepidemiološke mjere jer im o tome ovisi posao. Ne mogu se usporediti sa sličnim javnim okupljanjima jer se radi o edukacijama s posebnim naglaskom na profesionalno usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi", ističe Kanaš.

Pojašnjava da to posebno vrijedi za medicinske skupove koji po strogim etičkim kodeksima zabavne sadržaje ne smiju niti imati ili ih imaju u vrlo ograničenom obujmu.

No, iz Zajednice HGK ističu da ne krive nikoga i imaju razumijevanja za trenutnu epidemiološku situaciju i mjere.
"Svjesni smo da su razna događanja prva na meti kada se donose mjere. Ali nadamo se da će jednako razumijevanja biti i od strane Vlade s obzirom na to da su nam prihodi ove godine nula kuna, kao direktan rezultat tih protuepidemioloških mjera", navodi se u priopćenju.

Predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK kaže da im zbog epidemije ove godine nije dopušteno da sami zarade i maknu se s tereta države. Kanaš zato smatra da ne mogu imati isti tretman kao drugi koji su ipak nešto uspjeli raditi u ovoj godini, teškoj za cjelokupno gospodarstvo na globalnoj razini.

"Mi ćemo to osjećati još godinama jer su edukacija zaposlenika, team building programi, insentivi i poslovna putovanja, prvi rez koji tvrtke naprave u recesiji i bez zdravstvene ugroze. Nakon recesije 2008. oporavak kongresnog turizma trajao je gotovo pet godina", poručuje Kanaš.

Osim mjera za radna mjesta koje očekuju u istom iznosu od 4000 kuna koje su im dosad "držale glavu iznad vode", iz Zajednice HGK predlažu i dodatne bespovratne potpore u iznosu, primjerice, 10 postotka prometa iz 2019. kao što je to napravila Danska kako bi obeštetila svoje organizatore.

Stoga se nadaju da će sljedeće odluke vlade ići u smjeru donošenja mjera HZZ-a do travnja 2021.

Iz Zajednice poslovnog turizma HGK zaključuju da su kongresna industrija i općenito sva poslovna putovanja, bitan segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva, jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama koji su u ovoj pandemiji najviše pogođeni.

"Prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši značajno više nego odmorišni turisti, čak i do 5 puta, pa će gubitak za nacionalni prihod od turizma zbog neodržavanja kongresa biti utoliko veći", navela je Kanaš.

Tagovi: kongresni turizam, hrvatski turizam, Zajednica poslovnog turizma HGK, Hrvatska gospodarska komora, Jasmina Kanaš,
PROČITAJ I OVO
Mfin na aukciji prodao 1,32 milijardi kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 1,32 milijardi kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,32 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 120 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća od šest mjeseci plasirani bez kamata.
U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine
MASKE
U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine
ZAGREB - Europska komisija danas je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate, koji služi brzom obavješćivanju u slučajevima pojave opasnih neprehrambenih proizvoda široke potrošnje i njihovu uklanjanju s tržišta.
Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo
CJEPIVO
Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo
BEČ - Austrija se u opskrbi cjepivom protiv koronavirusa ne želi više oslanjati isključivo na Europsku uniju, rekao je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši razvoj novih varijanti cjepiva zajedno s Izraelom i Danskom.
Dolarov indeks i dalje u plusu, rizičnije valute oslabile
FOREX
Dolarov indeks i dalje u plusu, rizičnije valute oslabile
LONDON - Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema šest najvažnijih svjetskih valuta, a rizičnije su valute oslabile na svjetskim tržištima, jer su investitori, zbog zabrinutosti oko rasta prinosa na obveznice, bili skloniji valutama koje percipiraju sigurnim lukama.
HPK: Potrošače se obmanjuje hrvatskim oznakama na uvoznom mlijeku
MLIJEKO
HPK: Potrošače se obmanjuje hrvatskim oznakama na uvoznom mlijeku
ZAGREB - Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u utorak su pozvali nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija pakiranja se stavljaju hrvatske oznake (šahovnice, kockice) te se obmanjuje potrošače kako se radi o domaćem mlijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE