GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice TTIP-a: Amerikanci će kupovati više hrvatskog vina, sira i ribe

Posljedice TTIP-a: Amerikanci će kupovati više hrvatskog vina, sira i ribe
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2016 / 08:25
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ako Europska unija i Sjedinjene Američke Države sklope sporazum o slobodnoj trgovini, Hrvatska bi na američko tržište mogla izvoziti više proizvoda poput lijekova, građevinskog materijala, strojeva, čamaca, oružja, dok bi se istovremeno povećao uvoz voća i orašastih plodova, ugljena, telekomunikacijske opreme, medicinskih instrumenata...
Transatlantski trgovinski i investicijski sporazum (TTIP) otvorio bi nove mogućnosti za hrvatsku mliječnu industriju, proizvođače ribe i ribljih prerađevina i vinare. Poboljašala bi se i suradnja Hrvatske i SAD-a na području energetike, pogotovo preko LNG terminala na Krku. Koristi bi osjetili i neki drugi sektori, poput hrvatskog turizma, piše Novi list.

To su prognoze iz Studije o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku, koju su za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izradili konzultantska tvrtka PricewaterhouseCoopers i Centar za međunarodni razvoj. Studija je uzela u obzir rezultate pregovora postignute do kraja prošle godine.
Ekomeso

U poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, procjenjuju autori, Hrvatska bi trebala imati prednost u proizvodnji proizvoda »s vrlo visokom dodanom vrijednošću za pojedine skupine potrošača koji traže proizvode koji nisu GMO, koji imaju posebnu kvalitetu i zemljopisno podrijetlo uz zaštitu oznaka«. Hrvatska u SAD-u teško može konkurirati sa žitaricama iz konvencionalnog uzgoja, ali bi mogla sa sojom koja nije GMO i kukuruzom koji se koristi u proizvodnji ekomesa. Mliječna industrija može profitirati na svojim prerađevinama, poput vrhunskih sireva. »Kontinuirano raste izvoz vina na tržište SAD-a gdje se već godinama ulažu znatna sredstva u promidžbu pa bi te napore trebalo još pojačati. Ribe i riblje prerađevine, naročito proizvodi akvakulture, te proizvodi prehrambene industrije koji su godinama prisutni na tržištu SAD-a imat će bitno povoljnije uvjete pristupa na tržište SAD-a te time i šanse rasta veće od prosječnih«, navodi se u studiji.

U području energetike, sporazum EU-a i SAD-a mogao bi donijeti veću sigurnost opskrbe za EU i Hrvatsku, ali pod uvjetom da se njime izbjegne američki zakon o zabrani izvoza nafte. »Mogućnost suradnje na području energije je na području LNG-a preko terminala na Krku. Uspije li se otkloniti problem na strani SAD-a o izvozu nafte, to također može pospješiti suradnju SAD-a i EU-a preko Hrvatske«, smatraju autori.

Jedno od ključnih pitanja u pregovorima između EU-a i SAD-a je liberalizacija tržišta javne nabave. TTIP bi mogao omogućiti poduzećima iz EU-a, pa tako i iz Hrvatske, osobito malim i srednjim tvrtkama, da izravno sudjeluju na natječajima za javne ugovore u SAD-u, ravnopravno s američkim tvrtkama. Pritom se misli na proizvode i usluge koje kupuju američke vlasti na nacionalnoj, državnoj i lokalnoj razini.

Sporazum bi imao i neizravne posljedice na hrvatsko gospodarstvo. Ako bi, primjerice, europski proizvođači automobila više izvozili u SAD, više posla imale bi i hrvatske tvrtke koje za europske tvornice proizvode razne komponente i opremu. Isto se odnosi i na putovanja i turizam: kao primjer, autori navode turistički aranžman koji bi, osim Venecije i Rima, istim turistima ponudio i Plitvice i Dubrovnik. Vrijedi, međutim, i obrnuto – u područjima gdje će se američki izvoz u EU povećavati, konkurencija će biti veća i za hrvatske proizvode, primjerice, kad je u pitanju telekomunikacijska opreme ili medicinski instrumenti.

Što se tiče radničkih prava, sporazum neće utjecati na zakone iz tog područja, tvrdi se u studiji. No, ako TTIP bude sklopljen, treba očekivati veću mobilnost radnika i poduzetnika koji bi, navodi se, svi ostvarili pravo na poslovnu vizu za SAD.

Tagovi: TTIP, trgovina, slovbodna trgovina izmewđu SAD-a i Europske unije, riba, organska hrana, zdrava hrana
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE