GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posezona: Smiješi se ostvarenje iznad svih očekivanja

Posezona: Smiješi se ostvarenje iznad svih očekivanja
POZITIVNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Početak rujna i prvi dan školske godine u javnosti se često proglašava koncem turističke sezone, no iskusni turistički radnici - a bogme i sami turisti - reći će upravo suprotno: radi se o njenom zapravo najboljem dijelu.

Prvi objašnjavaju da se u ovom periodu 'bere vrhnje' jer dolaze gosti s nešto većom platežnom moći, dok drugi uživaju u manjim gužvama, većoj ponudi i perfektnim vremenskim uvjetima. Posezona na Jadranu i službeno je počela, provjerili smo kakve su najave.

- Jako dobre, reći će za tportal direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić.

- Sve zapravo prolazi u odličnom ozračju, ali moram naglasiti da još uvijek barem djelomično ovisimo o epidemiološkoj situaciji i stopi procijepljenosti. Rujan je period kada nam u velikom broju dolaze gosti treće životne dobi, no oni su najčešće procijepljeni i žele uživati, kao i nautičari te turisti orijentirani aktivnom ili poslovnom turizmu. Interes je velik, najave dobre, a rezervacije zasad to potvrđuju', kazala nam je Vukšić.

U samom Splitu tijekom kolovoza zabilježeno je oko 150 tisuća dolazaka i nešto manje od 600 tisuća noćenja. Prva brojka je za 24 posto manja od već legendarne 2019. godine, no turisti se dulje zadržavaju pa je u noćenjima ostvareno oko 88 posto. U posezoni se, po informacijama Vukšić, kvalitetni smještaj puni znatno prije svega ostalog, bez obzira na cijenu.

- Trebamo učiniti sve da naši gosti dobiju vrijednost za svoj novac, kako bi nam se i dogodine - kada se mediteranska konkurencija potpuno oporavi - ponovno vratili', upozorava direktorica TZ-a Splita.

Kako stvari klapaju upravo u kvalitetnom smještaju provjerili smo kod Nene Nizića, vlasnika luksuznog hotela 'Vestibul' i obližnje 'Vile Dobrić'. On je ujedno predsjednik grupacije 'Stories' hotela, koja okuplja 17 luksuznih objekata od Rovinja na sjeveru do Dubrovnika na jugu.

- Ljudi u Hrvatskoj očito osjećaju sigurnost, a to se reflektira na rezultate. Posezona bi mogla biti odlična', kaže Nizić za tportal.

Konkretno, u njegovom 'Vestibulu' buking za rujan je već negdje na 60 posto 2019. godine, a kapaju rezervacije i za listopad. Kako je prije dvije godine imao akcijske ponude na smještaj, tako je prosječna cijena u ovoj sezoni čak i veća.

'Polako se vraćamo na one stare godine i po profilu gostiju: tu su nam ponovno Amerikanci i Englezi, a iznenađuju Francuzi i Švicarci. Mahom se radi o parovima u srednjim godinama života koji žele kvalitetnu uslugu i jedinstveno iskustvo, recimo večeru u Dioklecijanovoj palači ili izlet u Komižu. zadržavaju se u pravilu dva dana jer žele vidjeti što više Hrvatske', referira nam Nizić.

Velik dio uspjeha sezone pripisuje i nastupima na sajmovima u Cannesu ili na Floridi, u čemu su pomogli Ministarstvo turizma, HTZ i HGK.

Velika većina Nizićevih gostiju u Hrvatsku dolazi zračnim putem, pa smo skoknuli i do splitskog aerodroma - u ovom trenutku uvjerljivo najprometnijeg u Hrvatskoj. Početkom godine nadali su se prometu od oko milijun putnika, no tu brojku dosegli su već koncem kolovoza usprkos brojnim ograničenjima i pomalo zamornoj proceduri. Ondje se slažu da od danas do kraja godine svaki avion i svaki gost predstavljaju neku vrstu bonusa.

- Zračnom lukom i dalje dnevno prolazi oko deset tisuća ljudi, vikendom i više, a najave su i dalje dobre. U rujnu i kolovozu očekujemo između 300 i 400 tisuća putnika ', kaže za tportal direktor splitskog aerodroma Lukša Novak. U samom kolovozu Zračna luka Split dosegla je 494 tisuće putnika, što je u pandemijskim uvjetima zapravo spektakularan rezultat.

- Izrazito je bitan faktor punjenja zrakoplova, a on je od proljeća do danas značajno porastao i sada su gotovo pa potpuno popunjeni. Nema najava otkazivanja ili većih smanjenja broja letova', dodaje Novak.

Split je, inače, preko pedesetak različitih kompanija i dalje povezan s više od 70 europskih destinacija. Cijela Hrvatska je još uvijek u izrazito povoljnijoj situaciji u odnosu na sve mediteranske konkurente od Grčke do Portugala, smatra predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

- Bilo je jako značajno zadržati se barem u narančastoj zoni na ECDC-jevoj karti, jer su turisti davali veliku pozornost sigurnosti, no u idućem razdoblju ovo mjerenje će biti sve manje bitno: države poput Češke ili Velike Britanije ionako imaju vlastite karte, na kojima je Hrvatska u 'zelenom', a i Nijemci ozbiljno najavljuju da će umjesto broja slučajeva u budućnosti kriteriji biti broj hospitaliziranih, novi sojevi virusa i slično', kaže Stella za tportal.

Dakle, kaže, malo je vjerojatno da će se buking za posezonu - koji je trenutno vrlo dobar - u idućim tjednima upropastiti.

'Posebno primjećujemo sjajne rezultate u sferi nautičkog turizma: udruge koje se bave tim segmentom obavijestile su nas da su već sada popunjeni kompletan rujan i gotovo cijeli listopad. U hotelima i privatnom smještaju rezultati će biti tek nešto slabiji', dodaje Stella. Pitamo ga i koje destinacije mogu očekivati najbolji posjet, odnosno je li završila sezona za rivijere i manja mjesta koja se oslanjaju isključivo na sunce i plaže.

'Priznajem, ovakvu situaciju dosad nismo imali pa nemam precizan odgovor na to pitanje. U ovoj godini ogroman broj Francuza bio je zainteresiran za aktivni odmor, ali sigurno je da će dio njih željeti uživati i u babljem ljetu bez većih gužvi. Ako Poljaci nastave dolaziti u ovom broju, sigurno će se zaputiti prema Makarskoj rivijeri - a ako se poveća broj Belgijanaca, Nizozemaca i Norvežana, još više turista mogu očekivati urbane destinacije poput Splita. Ukupno, čini se da su gosti akumulirali dosta sredstava u prethodnom razdoblju i naprosto ih žele potrošiti, žele uživati u idućim tjednima jer nitko ne zna što donose jesen i zima', zaključuje Stella.

Tagovi: hrvatski turizam, Lukša Novak, Alijana Vukšić, Zračna luka Split, Neno Nizić, Joško Stella, Vestibul
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE