GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu

Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugal i Britanija razgovaraju o uspostavi zračnog koridora koji bi britanske turiste po povratku kući poštedio karantene zbog Covida 19, izjavila su dva upućena portugalska izvora.

Portugalsko gospodarstvo uvelike je ovisno o turizmu i teško su ga pogodile pandemija i mjere suzbijanja zaraze, pa vlada pokušava spasiti barem dio ključne ljetne sezone.

Britanija je glavno emitivno turističko tržište Portugala, a 8. lipnja uvest će karantenu za putnike koji dolaze iz inozemstva, ali i za britanske građane nakon boravka u drugim zemljama. Putnici će morati provesti u samoizolaciji 14 dana.

U 2019. godini Portugal je posjetilo više od 16 milijuna stranih turista, a gotovo 20 posto njih bili su Britanci.

Neimenovani izvor kazao je u utorak za Reuters da su razgovori Lisabona i Londona tek u početnoj fazi.

Drugi navodi da Lisabon traži zračni koridor za portugalske turiste koji posjećuju Britaniju i obrnuto, te da se nada da će relativno niska opasnost od koronavirusa u Portugalu, u odnosu na Španjolsku ili Britaniju, pomoći portugalskom turizmu.

Portugal bilježi ukupno 1.330 umrlih i 30.788 slučajeva zaraze, što je vrlo malo u usporedbi sa skoro 27 tisuća umrlih i preko 235 tisuća zaraženih u susjednoj Španjolskoj, napominje Reuters.

Na upit Reutersa da komentira informaciju o razgovorima, portugalsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je Portugal zatražio dodatne informacije nakon odluke o britanskoj karanteni.

Ministarstvo ne želi ni potvrditi niti poreći konkretne razgovore o koridoru, ali je izrazilo optimizam da će dvije strane pronaći prihvatljivo rješenje.

"S obzirom na relevantne recipročne interese, ministarstvo vanjskih poslova uvjereno je da će biti moguće pronaći rješenje koje će zadovoljiti te interese, posebno zbog nadolazeće ljetne sezone", priopćili su.

Turistički sektor čini gotovo 15 posto portugalskog bruto domaćeg proizvoda i bio je jedan od glavnih pokretača oporavka nakon ekonomske i dužničke krize između 2010. i 2014. godine.

Udruga hotelijera AHP priopćila je da je preko 90 posto portugalskih hotela i dalje zatvoreno, nakon blokada uvedenih u ožujku, te da u razdoblju od ožujka do lipnja očekuju gubitak prihoda do 1,4 milijarde eura.

Tagovi: zračni most, britanski turisti, Velika Britanija, Portugal
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE