GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poreska uprava traži od kineskih trgovaca da izdaju račune i plaćaju poreze

Poreska uprava traži od kineskih trgovaca da izdaju račune i plaćaju poreze
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2015 / 22:35
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Poreska uprava pokušaće još jednom na fin način da privoli kineske trgovce da izdaju fiskalne račune, plaćaju porez i da prijavljuju radnike.
U suprotnom, počeće najoštrije da ih kažnjavaju zbog nepoštovanja zakona.

- Sa diplomatskim predstavništvima Kine počinjemo veliku kampanju čiji je cilj da se kineski privrednici u Srbiji, kojih ima više hiljada, uvedu u legalne finansijske tokove. Objasnićemo im naše zakone, šta su njihove obaveze, ako treba i na kineskom jeziku - najavio je za „Blic" Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave.

Posle te kampanje, u aprilu ili maju počinje velika akcija kontrole poslovanja kineskih privrednika.

Reporteri „Blica" su lično proverili šta se događa s fiskalnim računima u najvećem kineskom tržnom centru u Beogradu. U više prodavnica nismo dobili račun za kupljene stvari, ali ni odgovor zbog čega, a kada smo se predstavili kao novinari, prodavci su naglo zaboravljali srpski jezik.

Procene su da država zbog nelegalnog poslovanja trgovaca iz Kine godišnje gubi oko 200 miliona evra, tj. čak polovinu onoga što pokušava da uštedi smanjenjem plata i penzija.

- Naši podaci pokazuju da se u veleprodaji godišnje utaji oko 115 miliona evra, a u maloprodaji još 100 miliona evra - objašnjavaju u Komori malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

- Svako od njih ko posle kampanje i dalje ne bude poslovao legalno biće najstrože finansijski kažnjen i biće mu otežano poslovanje u Srbiji - kaže Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave Srbije.

Ovo nije prvi put da država pokušava da navede kineske trgovce da poštuju domaće zakone. Pre godinu i po dana Poreska uprava sa Ivanom Simičem na čelu kontrolisala je njihov rad, pa su pozatvarane sve kineske radnje zbog „iznenadnih bolovanja" i „službenih putovanja".

Tada su obećali da će izdavati fiskalne račune i prijaviti radnike i prvi korak su napravili: podigli su cenu robe za oko 20 odsto, koliko iznosi PDV. Ipak, za mesec sva su obećanja pala u vodu.

Tagovi: Poreska uprava Srbije, kineski trgovci, Kinezi, fiskalni računi, porezi, Marko Marinković
PROČITAJ I OVO
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE