GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porazna 2011: Milijardu KM gubitak firmi u BiH

Porazna 2011: Milijardu KM gubitak firmi u BiH
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2011 / 09:05
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
SARAJEVO - Bh. preduzeća su u šest mjeseci ove godine imala milijardu KM gubitaka, koliko su imala za cijelu prošlu godinu, upozoravaju ekonomisti pozivajući se na polugodišnje izvještaje firmi. Oni procjenjuju da će ovaj trend biti nastavljen do kraja godine, do kada se očekuje i da ćemo "dobiti" još najmanje 23.000 nezaposlenih.
S ovakvim prognozama slažu se u Sindikatu, dok poslodavci negiraju ovakav crni scenarij.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istakao je da je ova godina potpuno izgubljena, jer nije formirana državna izvršna vlast pa je isključena mogućnost aktiviranja 660 miliona eura međunarodne pomoći i nema direktnih stranih investicija, a i kreditne aktivnosti banaka su smanjene.

"Pri tome, više od milijardu eura vrijednih kredita stoji neutrošeno iz međunarodnih finansijskih institucija za infrastrukturne i ostale projekte i na to plaćamo milione KM kamata i penala, jer ta sredstva ne koristimo, a imamo manjak u budžetima. Iduće godine nam pristiže i otplata stendbaj aranžmana sa MMF-om", istakao je Hasić.

Dodao je da se očekuje smanjenje izvoza i rast kamata, kao i to da će menadžmenti, kao i do sada, ići najlakšim putem da smanje troškove, a to su otkazi. Kazao je i da se za šest mjeseci ove godine na biroe prijavilo 46.000 radnika i da će do kraja godine biti bar još pola od toga.

"Mnogo firmi je nakon izvještaja za prošlu godinu objavilo otpis gubitaka na račun kapitala. U pitanju su stotine miliona KM kapitala. Sve to uzrokuje da je mnogo firmi u predstečajnom postupku i desetine će ih ove godine imati zahtjeve za stečaj", kazao je Hasić.

Naglasio je da je veliki broj preduzeća u prvih šest mjeseci ove godine iskazao enormne gubitke, pogotovo onih u državnom vlasništvu, te da je prisutna tendencija rasta broja blokiranih računa. Hasić upozorava da su firme u nemogućnosti otplaćivati kredite i da imaju po desetine miliona KM dugova, poput sarajevskog GRAS-a i "Krivaje".

"Gubici su uduplani. Prošle godine bilo je milijardu KM gubitaka u privredi, uključujući komunalni sektor, a u šest mjeseci ove godine je, prema preliminarnim rezultatima, isto toliko. Nema načina da se gubitak pokrije, osim iz poslovne aktivnosti, zaduženjem ili na teret kapitala, što je najizvjesnija varijanta", napomenuo je Hasić.

Smatra da, radi naredne godine, treba odmah formirati državnu vlast da bi se ušlo u reforme, približavanje euroatlantskim integracijama, stvoranje ambijenta za direktne strane investicije, poboljšanje poljoprivrede i elektroenergetskog sektora.

Ranka Mišić, predsjednica Konfederacije sindikata BiH, ističe da je vrijeme za uzbunu vlada da političku energiju usmjere na ekonomiju.

"Biće još više nezaposlenih bez brzih investicija koje bi mogle zaposliti ljude. Počinje školska godina, što znači dodatni izdatak, treba spremiti zimnice, a kreditna zaduženja radnika su velika i mnogo njih ne može to pratiti", rekla je Mišićeva.

Dodala je da je situacija teška u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu, trgovini, te da je dobar dio sezonaca otišao u sivu zonu, jer između imati i nemati koru hljeba biraju ovo prvo.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, kaže da kriza, očigledno, prolazi, statistika stope rasta industrijske proizvodnje je pozitivna i povećanje izvoza i uvoza pokazuje da se trguje.

"Ova zemlja ima drugih problema, strukturalnih. Nema vlasti, politike prema zaposlenosti, strateških investitora i to mora biti riješeno. Ekonomija ide svojim tokom. Nije toliko negativna. Javna preduzeća su uvijek loše poslovala i uvijek se pokazivalo da je država loš gospodar i da treba provesti privatizaciju na način da se preduzeća daju u ruke onih koji će ih razvijati", dodao je Bakšić.
Tagovi: Duljko Hasić, GRAS, Krivaja, Vanjskotrgovinska komora BiH, Alija Remzo Bakšić, Ranka Mišić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE