GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porast širokopojasnih priključaka internetu s velikim brzinama

Porast širokopojasnih priključaka internetu s velikim brzinama
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2016 / 12:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska bilježi znatan porast udjela nepokretnih širokopojasnih priključaka za pristup internetu s brzinama većim od 30 Mbit/s i taj je udjel krajem rujna ove godine iznosio oko 11 posto, podaci su HAKOM-a, iz kojeg to objašnjavaju ulaganjima operatora u mreže i povećane potražnje.
Hrvatsko tržište širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži na kraju trećeg tromjesečja ove godine zabilježilo je daljnji porast broja priključaka. Na kraju rujna 2016. bilo je nešto više od milijun širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži, od čega oko 11 posto s brzinama većim od 30 Mbit/s, što je značajno više nego u istom razdoblju prošle godine kada je taj udjel bio oko 3 posto, navodi se u srijedu objavljenom priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Uz porast nepokretnih širokopojasnih priključaka za pristup internetu s velikim brzinama, iz HAKOM-a među važnijim pokazateljima tržišta elektroničkih komunikacija ističu i nastavak rasta tržišta prijenosa TV programa uz plaćanje naknade te broja korisnika i prometa u mrežama pokretnih komunikacija zbog sezonskog turističkog učinka.

Sezonski efekt, koji je karakterističan za treće tromjesečje, utjecao je na rast broja korisnika i prometa i u pokretnoj mreži.

"Iako očekivano veći u odnosu na prethodno tromjesečje, broj poslanih SMS i MMS poruka smanjen je na godišnjoj razini za oko 10 posto, što upućuje i na sve veće korištenje tzv. OTT usluga poput Skype, Viber, WhatsApp i sličnih aplikacija/mreža, koje su za krajnje korisnike mnogo povoljnije i omogućavaju veću funkcionalnost od klasične SMS poruke", objašnjavaju iz HAKOM-a dodajući da su sva tri operatora pokretnih mreža ponudili usluge 4G mreže s atraktivnim podatkovnim paketima kojima se dodatno potiče korištenje tih mreža.

Kako se navodi u priopćenju, rast već kontinuirano bilježi tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, pri čemu IPTV, kao vodeća tehnologija, zauzima tržišni udjel nešto malo veći od 25 posto. "Međutim, i dalje je značajan potencijal razvoja tog dijela tržišta s obzirom da još uvijek 47 posto kućanstava u Hrvatskoj televiziju prati samo putem digitalnog zemaljskog signala", poručuju iz HAKOM-a.

Tagovi: širokopojasni internet, HAKOM
PROČITAJ I OVO
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
FOREX
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
LONDON - Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE