GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polugodišnja dobit banaka smanjena 6%

Polugodišnja dobit banaka smanjena 6%
BANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2015 / 20:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,48 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 28 banaka koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
To je, u odnosu na nerevidirane podatke HNB-a za prvo polugodište 2014. godine, smanjenje bruto dobiti banaka za 6,05 posto ili za 95,2 milijuna kuna.

Podaci središnje banke temelje se na podacima koje joj daju same banke, a na popisu je ukupno 28 banaka, što je dvije manje nego krajem lipnja prošle godine. Naime, lani je u stečaj otišla Nava banka, dok je krajem 2014. Banco Popolare Croatia pripojena OTP banci Hrvatska.

Po podacima HNB-a, ukupna imovina 28 banaka u Hrvatskoj na kraju lipnja ove godine iznosila je 396,07 milijardi kuna, što je za 0,21 posto više nego nego krajem prošle godine.

Od ukupno 28 banaka dobit prije oporezivanja iskazale su 22 banke, dok je šest zabilježilo gubitak u ukupnom iznosu od 229,7 milijuna kuna. Pojedinačno najveći gubitak iskazala je Hypo Alpe-Adria-Bank, u iznosu od 173 milijuna kuna.

Podaci HNB-a pokazuju da po visini bruto dobiti u prvih šest mjeseci ove godine prednjači Privredna banka Zagreb (PBZ) s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 572,3 milijuna kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje veća dobit za 141,2 milijuna kuna ili za 32,8 posto.

Zagrebačka banka (ZABA) je u prvom polugodištu zabilježila bruto dobit u iznosu od 490,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 29,3 posto ili za 203,4 milijuna kuna.

Po nerevididranim podacima HNB-a, na trećem mjestu po iznosu bruto dobiti u prvih šest mjeseci je Raiffeisenbank Austria s 216,9 milijuna kuna, a slijede Societe Generale - Splitska banka s dobiti u iznosu od 176,7 milijuna kuna te Erste&Steiermaerkische Bank s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 95,8 milijuna kuna.

Na šestom je mjestu po visini bruto dobiti banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka s 83,5 milijuna kuna.

Po nerevidiranim podacima središnje banke, svih pet stambenih štedionica u Hrvatskoj u prvom je polugodištu poslovalo s dobiti prije oporezivanja i njihova je ukupna neto dobit iznosila 34,8 milijuna kuna.

Tagovi: dobit banaka, HNB, Hrvatska narodna banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Banco Popolare Croatia, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE