GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Politička, ali ne i financijska podrška SAD-a za LNG terminal

Politička, ali ne i financijska podrška SAD-a za LNG terminal
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2016 / 22:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u subotu je s općeg Sabora HDZ-a poručio kako je interes Vlade i HDZ-a da se LNG terminal na Krku, kao strateški projekt, realizira »uz pomoć naših saveznika iz SAD-a«. Na što je točno mislio, nije precizirao, no kako se neslužbeno može čuti u tvrtki LNGHrvatska, koja vodi projekt, vjerojatno je ciljao na podršku State Departmenta, koju krčki terminal ima od početka.

Prije tri tjedna su na sastanku u Washingtonu SAD i Energetsko vijeće EU-a dali veliku podršku gradnji plutajućeg terminala na Krku, koji bi trebao proraditi 2018. godine. SAD-u je u interesu što više terminala u Europi na koje će izvoziti svoj plin iz škriljaca, a Europi pak treba diverzifikacija dobavnih pravaca jer je ovisna o ruskom plinu. Krčki terminal, kapaciteta do 1,5 odnosno 1,8 milijardi kubika godišnje sigurno nije dovoljan za američki izvoz, koji već ove godine planira doseći brojku od sto milijardi kubika, no svakako će, s obzirom na svoj položaj, imati važnu ulogu.

Nije tajna ni to da je američka kompanija Cheniere Energy zainteresirana za opremanje krčkog terminala brodom za regasifikaciju plina, dok i Plinacro treba do kraja lipnja održati skupštinu društva na kojoj će donijeti odluku o zadržavanju prošlogodišnje dobiti od 123 milijuna kuna te krenuti s ulaganjima u otpremne plinovode za LNG terminal.

S druge strane, još uvijek se čeka da LNGHrvatska objavi tko su odabrani međunarodni ulagači koje je birala na javnom pozivu za ulagaje u gradnju kopnenog termnala, kapaciteta do šest milijardi kubika. Kako se neslužbeno može čuti, to bi se trebalo dogoditi skoro, nakon što odabrani investitori u svojim matičnim kućama provedu proceduru za objavu.

Ranije neslužbene informacije kažu da su za gradnju odabrani europski investicijski energetski fond Marguerite, koji čini šest velikih europskih financijskih institucija, zatim španjolski Enagas koji upravlja s nekoliko tamošnjih LNG terminala, dok je treći ulagač, kažu neslužbene informacije, Klaipedos Nafta, konzorcij koji drži litavski plutajući terminal u luci Klaipeda, pušten u rad 2014. godine. Navodno su svi oni spremni razgovarati o gradnji plutajućeg, umjesto kopnenog terminala.

Među tim investitorima nema, dakle, »američkih saveznika«, niti su SAD do sada ponudile financijsku pomoć Hrvatskoj za realizaciju terminala. SAD samo lobira za gradnju što više terminala u Europi, na koje će isporučivati svoj plin iz škriljaca te tako »usput« ugroziti i rusku energetsku dominaciju u Europi.

Od ukupno oko 400 milijardi kubika plina, koliko Europa godišnje troši, iz Rusije joj dolazi oko 150 milijardi. Pitanje je samo kolika će dugoročno biti cijena američkog plina, sada skupljeg od ruskog, i koja će ugodna iznenađenja Rusija ponuditi Europi.

Uz istovremenu podršku koju uživa od strane EU-a, LNG na Krku će morati biti uspješan Vladin projekt. Ta ista Vlada, međutim, još uvijek nije riješila pitanje zemljišta za gradnju terminala, koje se nalazi u vlasništvu Dina Petrokemije u stečaju. 

Tagovi: LNG terminal, Cheniere Energy, Marguerite, Tomislav Karamarko
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE