GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polet za neznalice (treći dio)

Polet za neznalice (treći dio)
MEDIJI I KULTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2015 / 21:55
Autor: Jurica Ilić
KOMENTAR - Ono što je jedino morala objasniti, a potpuno je krivo protumačila serija "Crno bijeli svijet", bio je duh vremena s početka osamdesetih godina. 

Nitko, dakle, ne bi ništa zamjerio autorima, da su uspjeli dočarati Zagreb kao stvarnu medijsku i kulturnu metropolu nekadašnje države, ali i kompletnog europskog Istoka i da su postigli da njihova serija predstavi mlade koji svjesno ili nesvjesno ruše postojeći poredak u kojemu su njihovi roditelji zadovoljni, ali ga oni shvaćaju kao totalno uski životni okvir i žele ga ili promijeniti ili otići od njega, što dalje na Zapad to bolje.

Jedni su odlazili na školovanje, učeničke razmjene ili studiranje, drugi su jednastavno otišli živjeti u London, Pariz ili Amsterdam, a osobno poznajem zagrebačkog studenta koji je završio najprije elektrotehnički fakultet, potom, kazališnu režiju na Akademiji (ADU) u Zagrebu, da bi sa suprugom liječnicom, otišao živjeti u Los Angeles sve do danas, a oni uopće nisu jedini s takvom životnom promjenom...

Doslovno je Berlinski zid počeo pucati tih godina u Zagrebu, a ako želite da kao u vicu "smanjim ribu" tj. molim bez pretjerivanja, reći ću vam onako učeno, da je glazbeni i medijski "zeitgeist" kojemu je svjedočio i u kojemu je sudjelovao Polet bio najvidljiviji tektonski poremećaj u rušenju europskog Istoka i željezne zavjese koja je dijelila Europu, dakle desetak godina prije stvarnih događaja.

Naravno, ne bih odgovornost za tako velika djela želio svaliti na nejaka pleća nekoliko glodura Poleta, koji su došli nakon Pere K. Ali da su politički radili nered – jesu! Prvi je bio Nino Pavić, kojemu su uz mnoge sjajne suradnike najveću podršku značili grafički urednik (!) Goran Trbuljak i skupina sjajnih fotoreportera, koji su prvi put u domaćem izdavaštvu izjednačili autorsku vrijednost teksta i fotografije, što se snažno odrazilo na sve domaće tiskane medije u godinama koje su dolazile.

Velika promjena na bolje, piše Wikipedija, zbila se u jesen 1978. kad se Polet počeo tiskati u tada iznimno suvremenoj Vjesnikovoj tiskari, a ne više u staroj Borbinoj u Preradovićevoj ulici – to se osobito odrazilo na fotografije, koje su od tada puno bolje reproducirane (ali samo crno–bijele).

Poletova fotografija, Nova novinska fotografija, Poletova škola fotografije, Nova life-fotografija pojmovi su koji se primjenjuju kao zajednički nazivnik za fotografije različitih autora upravo u  Poletu u razdoblju od jeseni 1978. do ljeta 1981, to jest od broja 70 do broja 162. Andrija Zelmanović, Siniša Knaflec, Dražen Kalenić, Mio Vesović, Danilo Dučak, Ivan Posavec, Goran Pavelić Pipo, Jasmin Krpan, Fedor Vučemilović i Šime Strikoman autori su za koje se najčešće vezuje sintagma Poletovi fotografi. Oni su prvi put koristili puni format kadra, koji se kasnije u grafičkom prijelomu nije rezao ni mijenjao, pa su fotografi bili ravnopravni autori objavljenih tekstova.

Pavić je počeo raditi vrlo čitan omladinski list, i kojemu su surađivali mnogi kasniji veliki novinari u najboljim redakcijama.  Skandal Pavićeve redakcije bio je tekst o filmu "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića u  kojemu je Nenad Polimac žestoko, ali vrlo stručno "oprao" taj grubi film i središnju scenu ustaškog klanja u autobusu, nabrajajući mu sve krađe, "citate" i "posudbe" iz daleko poznatijih filmskih ostvarenja. Nakon toga slijedi tekst protiv Poleta u Vjesniku, koji je napisala dežurna ideološko-politička filmska kritičarka Mira Boglić. Polet objavljuje duhoviti redakcijski tekst-odgovor Pere K. Legendarno naslovljen "Iz Mire sto vragova vire", protiv kojeg je sad frku u Begradu digao zagrebački dopisnik Politike i politički egzekutor Stevo Ostojić. Nakon tako teške artiljerijske paljbe po Poletu, štangu im više nije mogao držati ni njihov CKH podupiratelj i libling Stipe Šuvar, pa je Pavić hitno poslan u vojsku, a nasljeđuje ga Denis Kuljiš...

Polet postaje još otkačeniji, tekstovi su mu bili u maniri ulice, s puno psovki, tada je dosizao veliku nakladu od navodno čak 50 000 primjeraka po broju. Slogan mu je bio "Polet je kriv za sve"! Po jednom legendarnom grafitu na Meštrovićevu zdencu ispred HNK u Zagrebu, a odnosilo se na podjelu omladine na šminkere i hašomane!

Polet je u svrhu vlastite promocije organizirao koncert u Domu sportova 1978. i dao priliku svojim favoritima – tada još anonimnim sastavima: Prljavom kazalištu, Parafima, Pankrtima i Azri da pokažu što znaju; za svaku sigurnost (da im dvorana ne ostane prazna) uzeli su već afirmirani sastav Leb i sol. Polet je također puno doprinio i promoviranju drugih mladih umjetnika, uključujući i sferu ozbiljne umjetnosti, poput Ive Pogorelića oko čijeg izbacivanja sa natjecanja u Varšavi su Poletovci – ispleli pravi skandal, koji je napravio medijsku zvijezdu od Pogorelića, kaže Wikipedia.

Nakon Kuljiša koji je doista puno znao o medijima i uredničkoj manipulaciji, dolazi vrlo kratko Ratko Bošković, koji već nakon par brojeva poziva mlade na protest u Bogovićevu zbog zatvaranja kluba Big Ben, što dežurni politkomesari karakteriziraju kao javni poziv na demonstracije, pa je i on hitno smijenjen.

No nakon toga novi glavni urednik postaje legendarni i karizmatični Zoran Franičević za čije je vrijeme urednikovanja Polet doživio najbolje dane!

U idućem broju: Najbolji Poletovi skandali

Tagovi: Polet, Azra, Prljavo kazalište, Pankrti, Denis Kuljiš, Nino Pavić, Pero Kvesić, Zoran Franičević, Nenad Polimac, Lordan Zafranović, Andrija Zelmanović, Siniša Knaflec, Dražen Kalenić, Mio Vesović, Fedor Vučemilović, Šime Strikoman, Sti
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE