GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polet za neznalice (prvi dio)

Polet za neznalice (prvi dio)
MEDIJI I KULTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2015 / 20:22
Autor: Jurica Ilić
KOMENTAR - Jest televizija, tzv. HRT bez  kompleksa ulupala navodnih 12 milijuna kuna  i jest se jako, kao rijetko kada hvalila da je snimila TV seriju Crno-bijeli svijet, da smo čak djelomično pomislili, konačno nešto NOVO.
Ali, šok je bio težak i ravan udarcu Mirka Filipovića kad smo pogledali prvu i iduću epizodu. Uslijedila je slična terapija i narednih dana, a bedastoće su se nizale jedna za drugom. Nije to bilo ništa novo, ali je bilo tako strašno da su uslijedili brojni komentari na Facebooku  a u rasprave su se uključivali najraznovrsniji pojedinci, od onih što su nekad radili u Poletu, preko njegovih čitatelja ili ljubitelja, do gledatelja, koje je više zanimalo, zašto je ta serija tako loša, a bilo je zamalo svejedno jesu li uključeni u raspravu uopće živjeli u to vrijeme, pa ga smatraju svojim zlatnim godinama ili znatno kasnije, ali su čuli legende i sva čudesa od "dobro upućenih".

Što se, ustvari, dogodilo? Nadam se da ću vam, ako ste totalno neupućeni, pomoći barem djelomično. Ostali imaju svoje istine u koje se ne želim uopće miješati. Zamalo svi, naime, imaju svoju istinu o tim osamdesetim godinama, pa tako i o Poletu, jer su oba pojma postala opća mjesta domaće kulture. Jednako je i sa Zvečkom, Lapidarijem, Kulušićem, Saloonom, Studentskim centrom, ali Studentskim listom, SKUC-om, lokalnim listovima poput Lausa u Dubrovniku, riječkog VAL-a, splitske Omladinske iskre, ljubljanske Mladine, beogradskog SKC-a itd.

Ali Polet je ipak iznad svega. Bio je to tjedni list za mlade u kojem se okupila kritična masa istomišljenika i napravila jednu od najčitljivijih tiskovina u povijesti ovih prostora, kako je moderno reći, a misli se na prostor Eseferjota iliti SFRJ-a ili poslijeratne socijalističke Jugoslavije.

Jako je bitan kontekst zbivanja. Dakle, osamdesete su fizički nedaleko Hrvatskog proljeća ili 1971. kad je politički ili egzistencijalno nastradalo na desetke tisuća Hrvata u dva vala velikih čistki, koji nisu htjeli ništa osim čistih računa s Beogradom. Bio je to i unutar partijski obračun, pa je zbog mira u federaciji nastradao i određen broj "liberalnih" političara u užoj Srbiji. Kako su tada svi koji su željeli bilo kakav položaj morali biti članovi Saveza komunista, tj. Partije, dogodilo se da su te čistke zapravo najviše naštetile rečenoj Partiji, koja se nikad kasnije nije više opravila. Dakle, revolucija je doslovno pojela svoju djecu,

Posljedice su u Hrvatskoj bile katastrofične, jer su sada na vlast počeli dolaziti ešaloni nesposobnih ali "podobnih" u sve pore društva, a svi su Hrvati bili ili sumnjivi ili su se skrivali iza znamenite "Hrvatske šutnje".

U svijetu se istodobno događaju ekonomske i kulturne promjene, pa glazba od nekadašnje "umivene" i popularne, simfo ili progresive, zgodne uz opijate, pod navalom mladih nezaposlenih i ugroženih ljudi, stvara se novi zvuk, nazvan uskoro punk, dakle žestoka glasna glazba, s pjesmama, parolama, plesom (pogo) koji je više tučnjava nego ples, a mladi se počinju "kititi" zihericama, probušenim licima, nevjerojatnim kokot-frizurama i odijevati se u iznošenim sakoima, raspalim hlačama i nositi radnu obuću. Sve je to bila socijalna pobuna generacije rođene pedesetih godina stoljeća. Nisu imali ni budućnosti ni perspektive, pa su se odlučili suprotstaviti društvu.

U nas svi šute, ali do novosti i pobune dolazi tamo gdje se najmanje očekuje: među srednjoškolcima i djelomično studentima naročito u Zagrebu koji je jednim okom gledao prema Zapadu. Mnogo je ljudi bilo na privremenom radu  u Njemačkoj, pa su mogli donijeti dragocjene listove, ploče ili novosti, a tu su bila i dječica bogatih obrtnika ili oficira JNA koji su mogli sebi priuštiti putovanja na Zapad. Oni koji nisu mogli drukčije odlazili su na sezonske radove... Svi su se, dakle, snalazili.

U Zagrebu već tada postoji jaka rockerska glazbena scena, kao kadrovski i tehnički potencijal za novu glazbu koja će biti drukčija od one u "plesnjacima" i lokalnim "Domovima kulture". Netko takav donio je prve punk ploče u Zagreb i Ljubljanu, a ni Riječani nisu ostali gluhi na ono što su slušali i donosili pomorci. Normalno, nemojte mi vjerovati baš svaku riječ, ali je dobrim dijelom sve bilo zamalo tako!

U idućem nastavku: Polet najprije mijenja sebe

Tagovi: Polet, Jurica Ilić, Crno bijeli svijet, Novi val, Studentski list, Zvečka, Kulušić, Lapidarij, Saloon, SKC
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE