GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi

Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
CRVENA LISTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 19:29
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka vlada je još jedanaest regija u EU-u proglasila rizičnima zbog opasnosti od širenja pandemije koronavirusa. Na «crvenoj listi» se našlo nekoliko metropola Unije i još jedna hrvatska županija.

Zbog osjetnog porasta broja novih infekcija koronavorusom savezna vlada u Berlinu je u srijedu navečer (23. 9.) proglasila više regija u 11 članica EU-a rizičnima i preporučila njemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu doista nužna.

Na listi su se našle regije i gradovi iz susjednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Nizozemske. Nijemci su na „crvenu listu" stavili i još jednu hrvatsku županiju: Ličko-senjsku. Trenutno je tako čak osam hrvatskih županija na popisu rizičnih regija u Njemačkoj.

U ovom trenutku je na njemačkoj listi regija u kojima prijeti pojačana opasnost od zaraze zastupljeno ukupno 14 od 27 zemalja Europske unije – kod nekih država su na listi samo određene regije, a kod nekih kompletan državni teritorij (npr. Španjolska).

Od srijede su na listu stavljene prve regije u Danskoj, Portugalu, Irskoj i Sloveniji. A u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunjske, Austrije i Mađarske dosadašnja lista rizičnih regija je proširena.

Njemačke vlasti tim potezom su preporučile svojim građanima da ne putuju u spomenute regije – ali im to nisu izričito zabranile. Ljudi koji se iz rizičnih regija vraćaju u Njemačku moraju se, ukoliko ne posjeduju aktualni negativni test, obavezno testirati na koronu, i to u roku od 48 sati prije ili nakon povratka u SR Njemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja bi trebala odvratiti njemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registriran porast broja novih infekcija. Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu na svojim web-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu nužna – a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regijama.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno stornirati uplaćena paušalna putovanja. Ukoliko su avionske karte, hoteli ili drugi smještajni kapaciteti rezervirani i plaćeni po njemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povrat uplaćenog novca.

Na njemačkoj listi rizičnih regija je i mađarska prijestolnica Budimpešta. A upravo tamo bi se večeras trebao odigrati meč Europskog nogometnog superkupa između FC Bayerna i španjolske Seville. UEFA i mađarski premijer Orban po svaku su cijenu htjeli da na tribinama budu i navijači, a lijevo-liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony je bio protiv.

„Da sam imao pravne mogućnosti, onda bi se meč igrao iza zatvorenih vrata", rekao je on za dnevni list „Nepszava".

Meč se igra na Puškaševoj areni koja ima kapacitet od 67.000 mjesta. Na tribinama bi večeras ipak trebalo biti popunjeno maksimalno 30% raspoloživih kapaciteta. Njemačka savezna pokrajina Bavarska u utorak je postrožila pravila karantene za navijače Bayerna koji se odluče na put u Budimpeštu, a bavarski premijer Markus Söder apelirao je da uopće ne putuju na „gostovanje" u Mađarskoj. TV-kanali koji prenose utakmicu (Sky i DAZN) iz sigurnosnih razloga neće slati svoje ekipe na teren, novinari koji će komentirati susret na njemačkom sjedit će u studiju – u blizini Münchena.

Već i prije uvođenja novih pravila, oko 800 navijača bavarskog kluba storniralo je put u Mađarsku. Bayernov šef Karl-Heinz Rummenigge u nedjelju je rekao da na tribinama očekuje podršku oko 2.100 fanova svoga kluba, ali čini se da će ih na licu mjesta biti ipak puno manje. Iz Seville je uoči meča UEFA dobila zahjev za dodjelu nešto manje od 350 ulaznica.

U Češkoj i Austriji su rizičnima proglašene regije koje se nalaze direktno uz njemačku granicu. U Austriji je to među turistima vrlo popularna regija Vorarlberg, u Češkoj između ostaloga regije Karlovy Vary, Plzen i Liberec. Češki šef diplomacije Tomas Petricek rekao je sinoć kako je odluka Njemačke „razumljiva" obzirom na porast broja novih infekcija. I dodao kako se u dijalogu s vladom u Berlinu uspjelo postići dogovor oko određenih iznimki i olakšanja za vozače kamiona, Čehe koji rade u Njemačkoj, odnosno Nijemce s radnim mjestom u Češkoj te ljude koji su samo u tranzitu.

Po nekim procjenama oko 37.000 čeških građana živi u toj zemlji, a radi u Njemačkoj – prvenstveno u gastronomiji i zdravstvenom sektoru.

U Danskoj je pogošena regija Hovedstaden oko glavnoga grada Kopenhagena, te omiljeni turistički cilj – otok Bornholm na Baltiku. U Irskoj je regija Dublin sada na popisu rizičnih destnacija, u Francuskoj su se na listi našle i regije Normandija, Bretanja i Centre-de-Loire.

Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke je, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, 17.3. ove godine prvi put upozorilo njemačke građane da odustanu od turističkih putovanja. Radilo se o globalnom upozorenju – za sve zemlje svijeta. Sredinom šestog mjeseca je upozorenje ukinuto za više od 30 europskih država, uglavnom članica Europske unije. Ali nedugo nakon toga, njemačka vlada je počela opet stavljati određene regije (i unutar EU-a) na „crvenu listu". Razlog je bio porast broja novih slučajeva. Trenutno je time pogođeno više od polovice članica EU-a. Od svih država, jedino je Španjolska kompletno proglašena rizičnom.

Glavni (ali ne i jedini) kriterij za stavljanje neke regije na listu rizičnih destinacija je porast broja novih korona-slučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Tagovi: ograničenja putovanja, crvene liste, Bayern, Budimpešta. Viktor Orban, Karl-Heinz-Rummenigge, Bavarska, Njemačka, njemački turisti
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE