GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi

Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 16:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.

Predmetni UCITS ETF pratit će kretanje BET-TRN indeksa, koji uključuje 20 rumunjskih „blue-chip“ tvrtki poput Banca Transilvania, Hidroelektrika, OMV Petrom ili Romgaz.

"Sigurni smo da će ETF koji lansiramo s Investimentalom biti atraktivna investicijska prilika kako za građane tako i za institucionalne investitore u Rumunjskoj. InterCapital investira u Rumunjsku već gotovo 15 godina, a vjerujemo u potencijal rumunjskog tržišta kapitala, posebno s obzirom na to da rumunjske tvrtke nude neke od najatraktivnijih dividendnih prinosa u Europi. Stoga želimo povećati vidljivost Bukureštanske burze i na taj način dodatno poboljšati njezinu aktivnost u regiji. Za nekoliko tjedana, naš ETF će biti dostupan i za trgovanje u RON izravno na Bukureštanskoj burzi, nudeći tako raznolike investicijske mogućnosti svima zainteresiranima za dinamično rumunjsko tržište kapitala," izjavio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management-a.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji se očekuje da će započeti s trgovanjem na Bukureštanskoj burzi u prvom kvartalu 2024., predstavljat će važan instrument na rumunjskom tržištu kapitala, pružajući investitorima diversifikaciju prema 20 najlikvidnijih rumunjskih tvrtki uključenih u BET indeks, uključujući i defenzivne dionice, ali i atraktivne dionice domaćih tvrtki. Stoga će se investitori moći izložiti lokalnom tržištu ulaganjem čak i manjih iznosa koji im na drugi način ne bi omogućili izgradnju raznolikog investicijskog portfolija.
InterCapital Asset Management već je lansirao ETF na BET-TRN indeks u Hrvatskoj, a ETF-om se trguje u eurima na Zagrebačkoj burzi od 31. svibnja 2023. ETF će također biti lansiran početkom siječnja 2024. i na Ljubljanskoj burzi. Trenutna imovina pod upravljanjem ETF-a iznosi 5,5 milijuna eura, no očekuje se da će se imovina pod upravljanjem povećati na više od 30 milijuna eura do kraja 2024., potaknuta potražnjom kako lokalno tako i međunarodno.

Od početka godine, BET-TRN indeks zabilježio je rast od 31%, nadmašujući S&P 500 i STOXX Europe 600. Mihaela Bîciu, izvršna direktorica Investimentala, komentirala je: "Lansiranjem InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a otvaramo izvanredne prilike za investitore svih razina. Ovo nije samo investicijski instrument, već i korak naprijed u našem nastojanju da približimo tržište kapitala općoj javnosti. Radujemo se olakšavanju pristupa vodećim tvrtkama na BVB-u, nudeći jednostavan i učinkovit način investitorima koji možda nemaju iskustva ili resurse za snalaženje u složenostima tržišta kapitala. Vjerujemo da svatko zaslužuje jednostavan i pristupačan pristup burzi, a ovaj ETF važan je korak u tom smjeru."

Tagovi: InterCapital, bUKUREŠT, OMV Petrom, Romgaz, nUKUREŠTASKA BURZA
PROČITAJ I OVO
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
NEZADOVOLJNI SELJACI
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
ZAGREB - Poljoprivrednici posljednjih tjedana masovno prosvjeduju - traktorima blokiraju ceste i gradove u mnogim zemljama Europske unije.
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
ORUŽJE
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
BRUXELLES - Rat u Ukrajini nemilosrdno razotkriva koliko je EU daleko od zajedničke sigurnosne politike. To je posebno vidljivo kada se radi o vojnim projektima.
Grčka imala rekordnu turističku godinu
REKORDI
Grčka imala rekordnu turističku godinu
ATENA - Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord usprkos dugotrajnom toplinskom valu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili tisuće ljudi na evakuaciju, priopćila je ovoga tjedna središnja banka zemlje.
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
TANKERI
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
ANALIZA - Dugotrajna upozorenja industrije naftnih tankera da se gradi premalo brodova sada se pokazuje kao stvarnost u trenutku kad su napadi Hutija na komercijalne brodove izazvali široke diverzije u globalnoj trgovini naftom.
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
REKORDI
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
NEW YORK - Indeksi na ključnim svjetskim tržištima dosegnuli su prošloga tjedna rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajprije Nvidije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE