GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrenuta procedura raskida ugovora za Meljine

Pokrenuta procedura raskida ugovora za Meljine
RASKID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2016 / 11:55
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Vlada je juče usvojila informaciju o raskidu ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama i dala saglasnost da se pokrene ta procedura, saznaje Pobjeda.

Bolnicu u Meljinama je prije osam godina kupila Atlas grupa biznismena Duška Kneževića.

Zaduženi su ministri finansija i zdravstva Radoje Žugić i Budimir Šegrt, kao i zaštitnik državne imovine, da okončaju procedure raskida ugovora. Najspornija tačka jučerašnje rasprave je bilo nepostojanje činidbene garancije, od koje je trebalo da se naplati država u slučaju raskida ugovora. Resorna ministarstva, koja su bila zadužena da sakupe sve relevantne činjenice su ranije izvijestila da te garancije nema, ali je trebalo da se utvrdi zašto. Premijer Đukanović je, kako saznaje Pobjeda, reagovao burno i naglasio da se više ne mogu tolerisati kašnjenja u realizaciji privatizacionih ugovora. Savjet za privatizaciju, na čijem je čelu Đukanović, krajem septembra prošle godine je zadužio resorna ministarstva da hitno pripreme detaljnu informaciju o stepenu realizacije ugovora i dostave Vladi na razmatranje i usvajanje.

Prethodno je u aprilu prošle godine SO Herceg Novi inicirala raskid privatizacionog ugovora. Za njih je bilo problematično što je Atlas grupa podigla kredit od 11 miliona eura, stavljajući pod hipoteku objekte bolnice, što je suprotno ugovoru o privatizaciji. Odbornici su tražili raskid ugovora i zbog toga što je kupac uložio tri od planiranih 119 miliona eura. SO je i prije dva dana insistirala da bolnica ostane u punoj funkciji i namjeni za Herceg Novi, odnosno da uđe u sistem javnog zdravstva.

Prema ugovorenim obavezama, kupac je trebalo u 2008. da uloži 11,2 miliona, godinu kasnije 22,7 miliona, 2010. godine 18,5 miliona, 2011. godine 17 miliona, a godinu kesnije 30 miliona eura. U 2013. i 2014. investicije je trebalo da iznose po 10 miliona.

Atlas grupa je prije dvije godine tražila aneks kupoprodajnog ugovora, zbog izmjene važeće planske dokumentacije. Razlozi su, kako su naveli, neriješena imovinsko pravna pitanja, zbog kojih im još nije predat dio kupljene imovine, kao i zahtjev građana da se smanji spratnost jer objekti zaklanjaju manastir Savinu.

Pod izmjenama i dopunama urbanističkog plana ne podrazumjevamo izmjenu planirane namjene i ukupne investicione obaveze. Tražene izmjene bi se odnosile isključivo na usklađivanje kapaciteta, faznosti realizacije, parcelacije i smanjenja spratnosti, rečeno je tada iz Atlas grupe.

Kompleks u Meljinama sa 50.000 kvadrata i 19 objekata kupio je Atlas konzorcijum za 25 miliona i dio platio obveznicama stare devizne štednje. Partner projekta je bio arapski Kapital, koji je od Kneževića preuzeo sadašnju Kapital plazu u Podgorici. U Atlas grupi su ranije ustvrdili da su do sada u medicinsku opremu uložili više od tri miliona eura, kako bi podigli kvalitet usluga, ali da Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi ne omogućavaju građanima da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste kapacitete bolnice.

Tagovi: Meljine, Atlas Grupa, Duško Knežević, Vojna bolnica u Meljinama
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE