GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokazane prve javne fontane, prosvjednici Bandiću poručili da ga čeka Remetinec

Pokazane prve javne fontane, prosvjednici Bandiću poručili da ga čeka Remetinec
FONTANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2012 / 22:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prva javna tehnička proba dviju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je večeras, a očekuje se da bi za tri mjeseca te fontane, za čiji je projekt utrošeno 18 i pol milijuna kuna, mogle dobiti uporabnu dozvolu i biti puštene u rad.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić izjavio je da je večeras održano pokusno-tehničko kontroliranje projekta kako bi se vidjelo je li sve rađeno kao što je planirano i je li to u funkciji.

Istaknuo je da su fontane napravljene "vrhunski, prekrasno i veličanstveno i da su sve funkcije pomalo puštene u program".

"Ovo naš grad zaslužuje", poručio je Jelavić.

Rekao je da je cijena tog projekta oko 18,6 milijuna kuna. Projekt obuhvaća dvije fontane i dva pothodnika kao poveznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Trnja te infrastrukturu koja će biti potrebna za buduću izgradnju još triju fontana i četiri pothodnika, čija je izgradnja u fazi idejnog projekta.

Voditelj projekta arhitekt Ivan Valek izjavio je kako su večeras provjerili tehničke mogućnosti fontane da bi prema tome odredili vodene igre i njihove programe.

Imamo rok od 90 dana do svečanog otvorenja koje će biti na proljeće, a do tada mora biti sve savršeno. Tu su vodene orgulje koje mogu mijenjati vodene forme, fontana je muzička, može se pustiti suhi led, a na vodeni ekran se može projicirati sve što želi, a omogućit će se i mladima da se njihovi grafiti pojave na vodenom ekranu. Ustvrdio je da će to biti prva fontana koja će moći zarađivati novac, te da je to ekološki projekt.

Rekao je da mu je žao što su neki ugledni ljudi negodovali što se u Ulici Hrvatske bratske zajednice gradi fontana jer je tu veliki promet, buka i automobili koji ispuštaju CO2, te poručio da će "tu biti bolji zrak nego na Zrinjevcu".

Voda u fontanama je toliko zdrava i nema kemikalija pa će se moći i piti, a djeca će se moći kupati. Po zimi je predviđeno klizalište. Prva javna tehnička proba dviju fontana okupila je nekoliko desetaka znatiželjnih građana, ali je bila popraćena i prosvjedom pripadnika pokreta Occupy Croatia koji su kod fontane istaknuli transparent "Bandiću, čeka te Remetinec". Rekli su da prosvjeduju protiv gradonačelnika Milana Bandića koji Zagrebom upravlja tako što "pogoduje sebi, svojim prijateljima i kumovima". "U fontane su utrošeni milijuni i milijuni, a pitanje glasi - što tu košta toliko novca", poručili su.

Foto: CROPIX

Tagovi: Bandićeve fontane, fontane, Davor Jelavić, Ivan Valek, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE