GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poharani maslinici u središnjoj Istri

Poharani maslinici u središnjoj Istri
MASLINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 13:33
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Zbog prošlogodišnje turbulentne jeseni i zime, prvo dugih i kišnih razdoblja s puno vlage, potom mraza sve do sredine travnja i na kraju iznenadne hladne fronte i snijega, u zaleđu Istre mnogi su maslinici nastradali.

Ne samo što su gotovo u potpunosti zaraženi paunovim okom, već se rasplamsala i olovna bolest. Tako su u na nekim područjima masline gotovo u potpunost ostale bez lišća. Nove grančice su odrvenile, pa se neće moći obnoviti.

Prema stručnim i praktičnim iskustvima već kod ispadanja četvrtine lišća maslina ima malo uvjeta za formiranje novih pupova, pa će se eventualno koja cvjetna resica pojaviti na vrhovima, koja su malo pošteđena. Masline koje su ostale bez većeg dijela lišća ostati će bez uroda, pa vlasnici moraju svoje napore usmjeriti u njihov oporavak za iduću maslinarsku sezonu.

Oštećene masline će sve svoje sokove usmjeriti na stvaranje nove lisne mase, pa ih treba dobro orezati da bi im se povećala prozračnost i stvorilo uvjete za rast novog lišća. U nastavku godine takve masline treba stalno pratiti, tretirati biostimulatorima i folijarnim gnojivima, preventivno sredstvima protiv paunova oka i olovne bolesti, za što je postupak sličan.

- U oštećenim i nasadima gdje su vidljivi simptomi zaraze preporučujemo sistemične pripravke koji ulaze u list i pomažu zaustavljanje zaraze. Na tržištu se mogu naći brojni takvi pripravci, kao što su Stroby WG , Nativo 75 WG , Syllit 544SC, Sugoby ili Quimera. U maslinicima gdje se bilježi prisutnost štitastih ušiju, pripravcima na bazi bakra moguće je dodati i mineralno ulje. Uz Bijelo ulje EC, mogu se koristiti Mineralno svijetlo ulje ili gotove kombinacije kao što su Modro ulje ili Red Fox, kaže za Glas Istre Marina Kocijančić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Budući da je ovo proljeće izuzetno vlažno, za ovo doba i relativno hladno, u nastavku godine valja pratiti daljnje stanje zaraze paunovim okom, koje može preći i na novu lisnu masu. Stoga Marina Kocijančić preporučuje i uporabu kontaktnih fungicida koja sprječava daljnju zarazu. Posebno je to važno krajem ljeta i početkom jeseni, kada sa prvim kišama nastupaju uvjeti za zarazu paunovim okom. U to vrijeme valja koristiti sredstva koja imaju kratku karencu, tako da se poštede plodovi, koji će eventualno ostati na vrhovima stabala.

- Za sprečavanje nastanka paunova oka i olovne bolesti mogu se koristiti pripravci na bazi bakra kao što su Cuprablau Z 35 WG, Nordox 75 WG, Neoram WG, Cupra i Codimur 50 koji uz to smanjuju i širenje opasnog bakterijskog raka masline. Napominjem da se u tu svrhu mogu koristiti i drugi pripravci. Međutim, kod uporabe ovih i drugih fungicida, a posebno insekticida, u zaštiti masline smiju se koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. Podaci o registriranim sredstvima u Republici Hrvatskoj mogu se naći na web stranicama itosanitarnog informacijskog sustava, dodaje Marina Kocijančić.

Zbog sve promjenljivih vremenskih prilika i meteoroloških ekstrema Kocijančić podsjeća da prije podizanja novih nasada masline treba dobro voditi računa gdje se sadi i izabrati pravi asortiman. Preporučuje se da se masline ne sade u uvalama i položajima gdje je puno vlage i da se prilikom sadnje izaberu sorte koje su manje podložne paunovu oku i olovnoj bolesti. Osim zaštite fungicidima stabla koje su u lošoj, ali i boljoj kondiciji preporučuje provesti i folijarnu prihranu za bolji rast i razvoj, u vrijeme pupanja, pred cvatnju, i jednom kod zametanja plodova, posebice u stresnim uvjetima.

Za folijarnu prihranu stabala koja su u lošoj kondiciji mogu se koristiti biostimulatori koji sadrže aminokiseline sa utjecajem na rast i oporavak biljaka od stresnih uvjeta koje su vladali prošle zima i sada vlažnog proljeća, Za ova i stabla koje su u boljem stanju mogu se koristi i kompleksna mineralna gnojiva, koja u obavezni dušik sadrže magnezij, željezo, mangan, kalcij i cink. Posebno je važno da sadrže i bor, koji pospješuje cvatnju, a posebno oplodnju i zametanja plodova, zaključuje Marina Kocijančić.

I Edi Družetić, poznati znalac i praktičar, koji je stalno u maslinicima, kaže da je ovogodišnje proljeće veoma zahtjevno za maslinare. Nakon što su masline u zimi i proljeće doživjele temperaturne šokove u maslinicima je zbog stalnih kiša puno vlage.

Primijetio je i da je manje resica od kojih će se formirati cvjetovi i da im je manji obujam. I on preporučuje uporabu biostimulatora i folijarnih gnojiva.

- Zbog nepovoljnih fenoloških uvjeta masline su prema uobičajenim terminima stvaranja resica u malom zaostatku, što je možda i bolje jer se prema dugoročnim prognozama vrijeme kasnije stabilizirati. Za masline koje su zaražene paunovim okom i olovnom bolesti sada je bolje koristiti sistemske pripravke da ne bi odjednom palo svo lišće, kaže Družetić.

Tagovi: masline, maslinici, Istra, mraz, Edi Družetić, paunovo oko, olovna bolest, Marina Kocijančić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
Dubrovnik među najboljim kongresnim destinacijama u regiji
PRIZNANJA
Dubrovnik među najboljim kongresnim destinacijama u regiji
ZAGREB - Dubrovnik je za 2021. najbolja kongresna destinacija srednje i jugoistočne Europe u kategoriji do 1200 sudionika, prema regionalnom specijaliziranom časopisu za poslovni turizam Kongres Magazine.
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE