GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetništvo ne zanima Hrvate

Poduzetništvo ne zanima Hrvate
MENTALITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2015 / 08:25
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Hrvati nedvojbeno nisu poduzetnička nacija. Tek svaki peti građanin razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa, a čak 72,4 posto nezaposlenih uopće ne razmatra takvu mogućnost.

Pokazalo je to posljednje istraživanje Instituta "Ivo Pilar", koje je otkrilo da samo 17,4 posto građana koji imaju zaposlenje razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Tek nešto veći je udjel među onima koji su nezaposleni. Njih 24,8 posto bavilo se mišlju da otvori vlastitu tvrtku ili obrt i na taj način, umjesto da čeka rješenje od države, pokuša sudbinu uzeti u svoje ruke.

– U Hrvatskoj doista postoji deficit poduzetništva. To je dobrim dijelom naslijeđe socijalizma: ljudi traže siguran posao i bježe od bilo kakvog rizika. Takav pristup dovodi do potpune imobilizacije društva – upozorava Saša Cvetojević, poduzetnik mlađe generacije, koji investira u nove projekte i potiče poduzetničke inkubatore. On za ovu situaciju okrivljuje školski sustav, ali i kućni odgoj.

– Na žalost, i roditelji odmalena uče djecu da se ne ističu, da se uklope u prosjek i budu mirni i tihi, pa je i kod mladih generacija prisutna određena doza inercije – ističe Cvetojević za Slobodnu Dalmaciju.

– Kad se na takvu situaciju nakalemi i ne previsoko mišljenje koje građani imaju o poduzetnicima – na što je dobrim dijelom utjecalo negativno iskustvo s pretvorbom i privatizacijom – onda je nepoduzetnička klima logična – zaključuje Cvetojević.

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, po razloge zbog kojih Hrvati ne hrle u poduzetnike ne poseže u prošlost, nego u sadašnjost. On za nepoduzetničku klimu, naime, krivi aktualnu vlast.

– Vlada je poduzetnike etiketirala gotovo kao klasne neprijatelje, a poslovanje otežala potičući pravnu nesigurnost, prenormiranost i represiju prema poduzetništvu – ističe Lovrić. On ipak upozorava da Hrvatska nije ni Sudan ni Somalija, i da se situacija s nekoliko dobrih poteza može potpuno preokrenuti u samo tri mjeseca.Veliki rizici

– Hrvatska uopće nema lošu osnovu za razvoj poduzetništva. Imamo 200 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ukupno i 80 tisuća obrta, što izravnih, što neizravnih. Čak 90 posto socijalnih jedinica ima imovinu koja se može svrstati u kategoriju dohotka od samostalnog rada. Pravim potezima te se nekretnine mogu staviti u pogon, a njihovi vlasnici mogu postati poduzetnici, samo da politika ima više sluha, umjesto što unosi neizvjesnost u poslovanje – zaključuje Lovrić.

Drugim riječima, sve dok vlast reklamira otvaranje tvrtke za 10 kuna, a njezino zatvaranje naplaćuje 10 tisuća kuna, nema nam naprijed. Barem kad je riječ o poduzetništvu u Hrvata, kao i rizicima i nesigurnosti koje ono sa sobom nosi.

Tagovi: poduzetništvo, poduzetnici, Saša Cvetojević, klasni neprijatelj, Petar Lovrić, Hrvatska udruga poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
ZAGREB - Slabašan promet i blagi pad CROBEX-a obilježili su ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE