GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podjela hrvatskih mandarina ispred Europskog parlamenta

Podjela hrvatskih mandarina ispred Europskog parlamenta
MANDARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2014 / 15:28
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Dubrovačko-neretvanska županija, Razvojna agencija te županije DUNEA i zastupnica u Europskom parlementu organizirali su u utorak ispred Europskog parlamenta podjelu mandarina iz doline Neretve kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju proizvođači zbog ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije.
"Želimo osvijestiti problem koji je nedavno nastao zbog ruskog embarga. Želimo da građani Bruxellesa i europski građani koji su se ovdje zatekle vide kolika je vrijednost našeg proizvoda, od kojeg naše proizvođači u dolini Neretve gotovo isključivo žive", rekla je Dubravka Šuica.

Brojni europski proizvođači, među njima i hrvatski, našli su se u problemima nakon što je Rusija uvela embargo na uvoz voća i povrća iz Europske unije kao odgovor na sankcije koje je Unija uvela Moskvi.

Čak polovica hrvatskih mandarina odlazi na rusko tržište, stoga je embargo veliki udarac za domaće proizvođače.

Prije nekoliko dana je Europska komisija prihvatila novu uredbu o interventnim mjerama za voće i povrće. Ukupno je za interventne mjere na raspolaganju 165 milijuna eura, a za svaku državu članicu izračunate su količine na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju te napravljena raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama.

Hrvatskoj je dodijeljena maksimalna količina od 1.050 tona za jabuke i 7.900 tona za mandarine. No, uz te količine, svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 tona za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih interventnim mjerama (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine, mandarine i dr.).

Tagovi: mandarine, hrvatske mandarine, Europski parlament, Europska unija, Dubravka Šuica
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE