GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podijeljeni Britanci u šoku nakon referenduma o izlasku iz EU

Podijeljeni Britanci u šoku nakon referenduma o izlasku iz EU
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2016 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanci su u petak šokirani ishodom referenduma o Europskoj uniji, kako oni koji su tijesnu pobjedu 'za' izlazak pozdravili kao dan "neovisnosti", tako i oni koji su takvim rezultatom užasnuti.
Referendum, održan nakon oštre kampanje, podijelio je Veliku Britaniju uzduž i poprijeko - stare protiv mladih, Englesku i Wales protiv Škotske i Sjeverne Irske, stanovnike sjeverne Engleske koji trpe gospodarske teškoće protiv bogatih gradova juga.

I kada je u petak ujutro objavljen rezultat 52 posto 'za' izlazak, a 48 za ostanak, pristaše Brexita preplavio je val oduševljenja. Nasuprot njima, u financijskom sjedištu Londona, koji je masovno glasao za ostanak, zavladalo je tmurno ozračje.

"Što sada?", zapitao se Steve Jones i nastavio "pred nama je velika nepoznanica, izgledi su sumorni".

Umirovljenica Janet Hartley iz Manchestera, koja je glasala za izlazak iz EU, ističe da je kampanja bila zbunjujuća, da su političari govorili besmislice, no smatra da pred Britanijom stoji svjetlija budućnost.

Hartley je jedna od brojnih starijih birača koja je odabrala Brexit, dok su mladi uglavnom glasali za ostanak u Europskoj uniji i u petak su svu ogorčenost rezultatom izrazili na društvenim mrežama.

"Mi (mladi) smo ti koji će trpjeti posljedice" takve odluke, napisao je na Twitteru Kean Smith.

Većina Škota i stanovnika Sjeverne Irske glasovala je za ostanak, a Wales za izlazak i takva podijeljenost potiče niz pitanja o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

"To je šokantno. Nosi mnogo neizvjesnoti za Škotsku idućih godina", kaže Catherine iz škotskog grada Aberdeena.

Brexitovci, zagovornici izlaska iz EU, privukli su milijune birača koji se smatraju žrtvama globalizacije i useljenike iz EU proglašavaju krivcima koji im 'ruše' plaće i 'sišu' novac iz britanskog socijalnog sustava.

Tako 70-godišnji vozač Duncan smatra da će se politika useljavanja promijeniti pa će se sada malo pripaziti koga se 'pušta da useli' u Britaniju koja "tone pod težinom stanovništva".

Sasvim je drukčija slika u londonskom Cityju gdje zaposlenici financijskog i tehnološkog sektora strahuju za svoja radna mjesta. Neki smatraju da referendum nije ni trebalo raspisivati.

"Političari ne slušaju javnost. Mislim da nema pravog vodstva", smatra Michael Elborn koji radi u sektoru "start up" poduzeća i zaključuje "ako novac ode iz sustava i veliki business propadne, ostat ću bez posla".

Čak i oni koji su glasovali za Brexit znaju da neće sve ići glatko.

"Sada ćemo poslovati s EU kao vanjska članica, pa će se rasti cijene hrane, goriva. Svi ćemo morati platiti račun za to, no nadam se da to neće biti predrastično", kaže Lauren Smedley, 24-godišnja asistentica za djecu koja je glasovala za Brexit.

Britanci nastanjeni u Europi zahvaljujući europskog stečevini slobodnog kretanja ljudi unutar EU, zabrinuti su kako će se izlazak iz Unije odraziti na njihov status.

"To je sramota. Britanija je trebala ostati bliska Europi, ona je pokazala 'sitnootočki' mentalitet i sada je pred nama velika neizvjesnost. Mnogi Britanci koji žive u inozemstvu sada se pitaju što će biti s njima", kaže Caroline Taylor, 43-godišnja nastavnica koja radi u Berlinu.

"Kako ću za Boga miloga, objasniti Francuzima, svojim francuskim prijateljima što se dogodilo", pita se Peter Varcoe koji je 11 godina živio u Francuskoj.

Bill Pairman, samostalni prevoditelj nastanjen u Madridu gotovo 30 godina, razmišlja o tome da zatraži španjolsko državljanstvo.

"Ne vjerujem da će me deportirati, no postoje mnogi scenariji", rekao je.

Rezultatom su iznenađeni čak i oni koji su glasovali za izlazak iz EU.

Duncan Evans, voditelj malenog obiteljskog hotela na jugozapadu Francuske glasovao je za Brexit, ali ni sam nije vjerovao da će brexitovci pobijediti.

"Glasovao sam za izlazak, moj glavni razlog bio je suverenitet, upravljanje, odlučivanje o vlastitom modelu vladanja, a sada sam u šoku", ističe Evans.

Tagovi: Velika Britanija, Brexit, London
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE