GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta

Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
POVIJESNI TRENUTAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 21:46
Autor: SEEbiz / tportal
KOMARNA - Posljednji, 165. i 220 tona teški segment Pelješkog mosta podignut je i čeka se da se postavi na svoje mjesto. Nakon postavljanja elementa kineski radnici kreću sa zavarivanjem i oko 23 sata se očekuje da to bude gotovo.

Premijer Andrej Plenković, na Twitteru je objavio 'Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima'.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je večeras sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke, govorio je o prometnom povezivanju hrvatskog juga. Naglasio je da 16 godina od ideje do realizacije i nije tako dugo razdoblje za ovako velik projekt.

- O nekim stvarima se duže priča, pa se ne napravi ništa. Čekala je Hrvatska puno duže na neke jednako važne ili još veće stvari. I dobro je da je most ovdje, rekao je Milanović.

Goran Legac, voditelj projekta, u javljanju uživo za N1 televiziju istaknuo je da je projekt Pelješkog mosta iznimno kompleksan te da je priprema bila vrlo važna.

- Vi znate da je ovo drugi pokušaj, projekt koji je bio ranije napravljen je izmijenjen, ali je pomogao da danas budemo u ovoj fazi. Kao dva kritična dijela naveo je ugradnju čeličnih pilota u dno zaljeva koja se završila prije malo više od dvije godine, te sadašnje uklapanje konstrukcije jer beton ima svoje specifičnosti, ali su ih graditelji prebrodili. Ovo je presložen i preskup projekt da bi se nešto prepusitlo slučaju', kazao je odgovarajući na pitanje o izdržljivosti mosta u naletu vjetra.

Rekao je da je za projektiranje i izvođenje, osim mosta, zahtjevna bila i trasa tunela.

- Ukupno su četiri tunela i tri vijadukta. Svi ovi tuneli osim jednog probijeni, a on je na pola. Osim asfalta, na mostu još treba učiniti i zavarivanje svih tih podignutih segmenata to konačne ovješenosti, zatim ide hidroizolacija, prometne ograde, ograde protiv vjetra, signalizacija, zahvati koji se tiču zaštite od požara', naveo je.

Dodao je da će most biti završen i prije lipnja iduće godine.

- Tijekom veljače mislimo ići na tehnički pregled, a do 6. mjeseca će biti gotove i pristupne ceste', zaključio je Legac.

Tomislav Petrić, direktor SAFU-a, pojasnio je da je njihova uloga bila financiranje i ugovaranje projekata.

- Projekt treba biti takav da donese i gospodarski razvoj. Svaki projekt se može opravdati ako imamo potrebu, a ovo je sigurno potreba. Ovo je emocionalan projekt koji puno znači svima u Hrvatskoj. Ovo je svjetli primjer onoga što smo dobili ulaskom u EU', kazao je Petrić.

Fotografija: Grgo Jelavić, Pixsell

Tagovi: Pelješki most, Goran Legac, China Road and Bridge Corporation, Hrvatske ceste, pristupne ceste, tunel Debeli brijeg
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE