GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počelo računanje SEE Link indeksa

Počelo računanje SEE Link indeksa
INDEKSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2016 / 14:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - SEE Link, inovativna regionalna platforma za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, a poduprta je od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), započela je s računanjem svoja prva dva 'blue chip' indeksa SEELinX i SEELinX EWI, s ciljem povećanja atraktivnosti regionalnog tržišta kapitala.
Indeksi su sastavljeni od 10 najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri burze: 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske i 2 iz Makedonije.

Oba indeksa imaju iste sastavnice, a čine ih sljedeće kompanije: Advance Terrafund REIT-Sofija, Sopharma AD-Sofija i Monbat AD-Sofija iz Bugarske; Atlantic Grupa d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski telekom d.d., Podravka d.d. i Valamar Riviera d.d. iz Hrvatske; te makedonske kompanije Komercijalna banka AD Skopje i Alkaloid AD Skopje.

SEELinX indeks baziran je na 'free-float' tržišnoj kapitalizaciji, dok SEELinX EWI predstavlja tzv. 'equal weight' indeks, u kojem sve uključene dionice imaju jednak udio.

Bazna vrijednost oba indeksa iznosi 100 bodova, a vrijednost indeksa računat će se u realnom vremenu u eurima (EUR).

SEE Link indeksi pozitivno će utjecati na vidljivost i transparentnost regionalnih tržišta kapitala, olakšati investitorima praćenje kretanja vrijednosti tržišta te omogućiti jednostavnije donošenje investicijskih odluka.

SEE Link platforma za razmjenu burzovnih naloga postala je u potpunosti operativna 29. ožujka 2016. i omogućit će integraciju regionalnog tržišta kapitala čija je tržišna kapitalizacija oko $ 30 milijardi u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze, kako bi se pozitivno utjecalo na likvidnost te omogućio jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

Projekt SEE Link pokrenut je od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima s ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

Beogradska i Ljubljanska burza pridružile su se SEE Linku sredinom veljače ove godine potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Western Balkans Investment Summitu u Londonu.

EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000  namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga. Burze sudionice projekta doprinijele su s € 80 000 namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a u regiji, s ciljem promicanja razvoja domaćih izvora financiranja.

Tagovi: SEE Link, SEELinX, SEELinX EWI, Alkaloid, Sopharma, Atlantic Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski telekom, Podravka, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE
OBVEZNICE
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE

AMSTERDAM - Europska unija privukla je u utorak ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi, objavili su bankari.

Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
ŠIRENJE
Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
BEČ - Francuska osiguravajuća kuća AXA dovršila je prodaju svojih poslova životnog osiguranja i štednje, imovine i nezgoda, te mirovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj austrijskoj UNIQA osiguravajućoj grupi za ukupnu novčanu naknadu od 1,0 milijardu eura.
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
MOST
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
KOMARNA - Ministar mora, prometa i insfrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Komarni nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta kako izgradnja napreduje uspješnom dinamikom, usprkos problemima prouzročenima pandemijom koronavirusa.
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio nešto bolji dionički promet, ali i novi pad indeksa.
Euro blago ojačao prema dolaru
FOREX
Euro blago ojačao prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru poduprt oporavkom cijena dionica na globalnim tržištima, no trguje se oprezno zbog skoka broja novozaraženih u svijetu i skorašnjih izbora u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE