GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pobjednici natječaja Hrvatskih šuma cijenu pogađali u lipu?!

Pobjednici natječaja Hrvatskih šuma cijenu pogađali u lipu?!
SLUČAJNO?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2011 / 08:53
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Hrvatski WikiLeaks otkriva da je s Hrvatskim šumama sklopljeno čak 114 ugovora s ponuditeljma koji su u lipu pogodili procjenjenu vrijednost ugovora!
Naime, nakon što su podaci o javnoj nabavi objedinjeni i objavljeni u jedinstvenom Registru javne nabave na stranici nabava.vjetrenjaca.org, na površinu su 'isplivali' zanimljivi podaci o ugovorima sklopljenima s poduzećima u državnom vlasništvu.

Hrvatske šume su, prema dostupnim podacima, na javne natječaje potrošili 1.051.611.115 kuna što znači kako je svaku 77. kunu u javnim natječajima, u posljednje dvije godine, potrošila ta tvrtka.

Ukupan broj objavljenih natječaja je 1.284 od čega je 77 poništenih natječaja i ukupno 801 jedinstveni ponuditelj.

Ono što je posebno zanimljivo jest podatak da je u čak 114 natječaja Hrvatskih šuma razlika između procijenjene vrijednosti natječaja i onoga što ponuditelj nudi jednaka nuli. Iz toga proizlazi logično pitanje - kako je moguće da tvrtka koja se javlja na natječaj točno u lipu odredi iznos ugovora, ako joj netko, sa strane, to nije 'došapnuo'. Nekoliko tako 'pogođenih' natječaja vrijedni su više od 20 milijuna kuna, pojedinačno.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma je Darko Vuletić (HSS), kojeg kao i Nadzorni odbor kompanije, bira Vlada RH.

Tvrtke Radnik d.d. i Bistra d.o.o, koje su u poslovanju s Hrvatskim šumama, ostvarile prihod od 678.202 kuna (Bistra d.o.o. - 90.950 kn, Radnik d.d. - 587.282 kn), među značajnijim su donatorima Hrvatske seljačke stranke (HSS) kojoj su samo ove godine donirali 100.000 kuna (Bistra d.o.o), odnosno, 170.000 kuna (Radnik d.d.). Iz toga proizlazi kako je tvrtka Bistra d.o.o ove godine više donirala HSS-u nego što je u posljednje dvije godine uprihodovala od Hrvatskih šuma.

Spomenimo i kako je tvrtka Radnik d.d. 2009. godine HDZ-u donirala 775.000 kuna čime je 2009. bila i najveći pojedinačni donator te stranke. Inače, predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d., Mirko Habijanec, inače je i u Nadzornom odboru tvrtke Bistra d.o.o te je 2001. g. bio nositelj liste HDZ-a na lokalnim izbora za Općinsko vijeće općine Sveti Ivan Žabno.

Zanimljivo je primijetiti i podatak kako prema nekim procjenama, Hrvatske šume po kvadratnome metru ostvaruju dobit od oko 0,16 lipa, dok istovremeno, poduzeće koje raspolaže državnim šumama u Austriji zarađuje oko 2,5 lipe po kvadratnom metru šumske produktivne površine.

Kada bi Hrvatske šume ostvarile takvu prosječnu dobit po kvadratnom metru, ostvarivale bi godišnju dobit veću od 300 milijuna kuna, što bi za usporedbu sa sadašnjom dobiti od oko 35 milijuna kuna, bilo poprilično povećanje zarade ovog poduzeća u državnom vlasništvu.

Tagovi: Hrvatske šume, šume, Darko Vuletić, HSS, Radnik d.d., Bistra d.o.o., Mirko Habijanec, HDZ
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE