GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plitvička jezera: Devastacija se dogodila, upitno je tko je odgovoran

Plitvička jezera: Devastacija se dogodila, upitno je tko je odgovoran
DEVASTACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2012 / 16:08
Autor: SEEbiz / H


ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode utvrdilo je devastaciju sedrenih barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera, potvrđeno je na današnjem okruglom stolu "Devastacija sedrenih barijera na Plitvičkim jezerima - kako ih spasiti?" koji je organizirao Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND).
Okrugli stol Zbor je organizirao potaknut stručnom ekspertizom koju je na Plitvičkim jezerima provelo Hrvatsko geološko društvo (HGD) i pritom utvrdilo da je u tom nacionalnom parka između 3. Koranskog slapa i Sastavaka zabilježeno ukupno 24 prokopa sedrenih barijera na deset točaka.

Krešimir Ilić iz inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode potvrdio je da su inspektori zaštite prirode obišli teren, utvrdili devastacije te da su radovi počinjeni ljudskom rukom.

Naglasio je i kako je inspekcijska služba svojim nadzorom na terenu utvrdila da su radovi izvođeni bez dopuštenja Uprave za zaštitu prirode čime je prekršen Zakon o zaštiti prirode te kako je već to dovoljan temelj za podizanje optužnog prijedloga i za sankcioniranje odgovornih osoba unutar Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera te rekao da je inspekcija u nadzorima prikupila i njihove izjave.

Stručna voditeljica Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera Antonija Dujmović izjavila je kako su na Plitvičkim jezerima počele promjene u kanjonu Korane 2008. i 2009. kad je zbog leda, snijega i velike vode došlo do loma barijera.

"Dakle, jedan veliki utjecaj na to je imala priroda, a je li netko drugi intervenirao mi to ne možemo sada znati, ali ja odgovorno tvrdim da to nisu naši djelatnici", izjavila je.

Anđelko Novosel iz HGD-a naveo je da su u Nacionalnom parku Plitvička jezera utvrdili devastaciju sedrenih barijera nakon što su 1. studenog prošle godine o tome zaprimili anonimnu dojavu.

"Rezultati pregleda pokazali su da je između 3. Koranskog slapa i Sastavaka zabilježeno ukupno 24 prokopa sedrenih barijera na 10 točaka. Na 17 retencija prokopima su snižene razine vode od 0,2 do 0,5 metara. Na sedam barijera prokopani su duboki usjeci radi čega su jezera u potpunosti ostala bez vode. Duž nižih poprečnih kota isušenih jezera formirala se matica Korana s rukavcima. Prirodni vodostaj poremećen je i snižen na cijeloj duljini promatranog područja", istaknuo je i kazao kako se radi o vrlo teškoj devastaciji geološke baštine Republike Hrvatske.

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. radi jedinstvenog kaskadnog sustava od 16 velikih i niza manjih jezera koji je nastao neujednačenim i relativno brzim rastom sedrenih barijera. Prirodne vrijednosti Plitvica prepoznate su i na svjetskoj razini radi čega su 1979. uvrštene na listu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a. Od tada pa do danas Plitvice uživaju ugled svjetskog geomorfološkog i hidrogeološkog krškog fenomena koji privlači svake godine do milijun posjetitelja.


Tagovi: Plitvička jezera, Plitvice, Krešimir Ilić, Antonija Dujmović, Anđelko Novosel, Hrvatsko geološko društvo
PROČITAJ I OVO
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE