GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plevnik: Hrvatska mora jačati odnose s Kinom

Plevnik: Hrvatska mora jačati odnose s Kinom
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2013 / 09:09
Autor: SEEbiz / Kineski radio internacional
ZAGREB - Kineski premijer Li Keqiang se trenutačno nalazi u Rumunjskoj radi sudjelovanja na konferenciji čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe.
Hrvatska, kao jedna od 16 zemalja na tom području, puno očekuje od buduće trgovinske suradnje između Kine i tih zemalja, piše Kineski radio internacional.

Andrija Kalafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i predsjednik Udruga prijateljstva između Kine i Hrvatske, izjavio je kako je trgovinska suradnja između dvije zemlje u proteklih nekoliko godina neprekidno pojačavana. Kako je naveo, hrvatski bivši kao i sadašnji predsjednici gaje prijateljski odnos prema Kini, nadaju se kako će više kineskih poduzeća surađivati s Hrvatskom u oblasti izgradnji zračnih luka, luka, željeznica, kao i drugih projekata infranstrukture.

Prema riječima Kalafilipovića, Hrvatska očekuje nove šanse za suradnju s Kinom od skupa čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

"Učlanjenje Hrvatske u EU će doprinositi našoj suradnji, Hrvatska kao nova članica te organizacije bolje upoznaje kinesku politiku, te imat će više prilika za sudjelovanje na suradničkim projektima s Kinom u okviru EU", dodao je on.

Jasna Plevnik, hrvatski stručnjak za svjetsku geopolitiku, smatra kako se suradnja između Kine i spomenutih 16 zemalja nalazi u fazi početka i razvijanja, a treba da se i dalje produbljivati i ojačati.

"Hrvatsko gospodrastvo je od 2009. doživjelo veliko pad, kao i gospodarstvo EU-a. Stoga Hrvatska mora jačati odnose s novim tržištima, poput Kine, kako bi što bolje realizirala svoje interese u globolnim trgovinskim odnosima", rekla je.

Po njenom mišljenju, Hrvatska treba poboljšavati investicijsku klimu u svojoj zemlji kako bi privukla više kineskih poduzeća.

Hrvatska strana vjeruje kalp će sadašnja konferencija između Kine i zemalja srednje i istočne Europe snažno unaprijediti razvoj međusobne suradnje, te će Hrvatska u okviru toga naći svoje nove točke za gospodarski razvoj.

Tagovi: Jasna Plevnik, Kina, Andrija Kalafilipović, Europska unija, kineske investicije
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
FOREX
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao na svjetskim tržištima prema vodećim svjetskim valutama jer su investitori zazirali od rizika zbog neizvjesnih globalnih gospodarskih izgleda.
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE