GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: S današnjim danom premašili smo ukupan broj turista iz 2020.

Plenković: S današnjim danom premašili smo ukupan broj turista iz 2020.
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Hrvatska je s današnjim danom od početka godine primila 7,77 milijuna turista, čime smo premašili ukupan broj turista u 2020. godini, istaknuo je u utorak premijer Andrej Plenković na sastanka s predstavnicima turističkog sektora u Opatiji.

"Brojke ove sezone govore u prilog velikim naporima koji će nam omogućiti bolju sezonu od očekivane", rekao je premijer, poručujući i kako je zajedničkim naporom osvaren zajednički uspjeh u turističkoj sezoni.

Na sastanku su brojni ministri, predstavnici turističkog sektora, župani priobalnih županija te predstavnici niza turističkih kompanija, a Plenković je istaknuo kako će se razgovarati o tomu što je do sada napravljeno i što zajedno mogu učiniti da turistička sezona potraje i bude što bolja i približimo se cilju više od 60 posto rezultata iz rekordne 2019. godine i da idemo što više prema 70 posto.

Pritom je podsjetio i kako doprinos hrvatskog turizma ide i do 20 posto BDP-a, kao i da je rekordne 2019. godine u Hrvatskoj boravilo 20 milijuna turista, ostvareno je 108 milijuna noćenja, a prihod od turizma dosegnuo je 12 milijardi eura.

Premijer je zahvalio na naporima koje su u pripremu turističke sezone i privlačenje što većeg broja turista u ovoj pandemijskoj godini uložili Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i njena predstavništva, hotelske kuće, privatni iznajmljivači, predstavnici nautičkog sektora i kampova, itd.

Povezao je to i s ukupnim epidemiološkim okvirom. Cilj Vlade je bio poduzimati epidemiološke mjere koje će poduprijeti tezu o sigurnom boravku u Hrvatskoj. Bez konkretnih mjera, osobne odgovornit i cijepljenja ukupni dojam dojam destinacije ne bi bio kompletan, rekao je i još jednom pozvao građane da se cijepe.

Plenković je podsjetio i na enormne napore Vlade u očuvanje radnih mjesta, uz podatke kako je u proteklih godinu i četiri mjeseca mjerama za očuvanja radnih mjesta obuhvaćeno više od 700 tisuća radnika, kao i više od 120 tisuća poslodavaca.

I u takvim je uvjetima Hrvatska zadržala svoj kreditni rejting, ušla je u Europski tečajni mehanizam (ERM II) i na čvrstom je i jasnom putu pristupa euro području, a ambicija je da to bude već početkom 2023. godine, rekao je Plenković i poručio kako se sve to ne bi događalo bez odgovorne politike Vlade.

Važnim je ocijenio i što su Vlada i Hrvatski sabor donijeli niz strateških dokumenata važnih za razvoj, kao što su Nacionalna razvojna strategija te Nacionalni plan otpornosti i oporavka, temeljem kojega će Hrvatska dobiti više od 47 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Kada se tomu dodaju sredstva iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna Europske unije, moguća dodatna kreditna sredstva iz instrumenta nove generacije te sredstva za obnovu od potresa Hrvatskoj smo osigurali za ovo desetljeće više od 25 milijardi eura. Dio tih sredstava bit će usmjeren i u turistički sektor, oko 2,2 milijarde kuna od čega više od 60 posto bespovratnih sredstava namijenjeno poduzetnicima u turizmu, naveo je.

"Sezona nam je vrlo dobra, bolja od očekivanja", istaknuo je Plenković.

Takve rezultate, dodaje, ne bi imali da "slušamo populiste i demagoge".

"Budući da se mi ne vodimo ni populizmom ni demagogijom, nego vrlo pažljivo kalibriranim mjerama osiguravamo da Hrvatska balansira između zdravstvene zaštite, gospodarskog razvitka i uspješne sezone u ovim okolnostima", rekao je premijer.

U uvodnom dijelu okupljene su pozdravili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i većinski vlasnik Liburnia Riviera hoteli Peter Lurssen, a nakon uvodnog obraćanja premijera sastanak je zatvoren za javnost i nakon njega se očekuju izjave za novinare.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska turistička zajednica, hrvatski turizam, Opatija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE