GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: S današnjim danom premašili smo ukupan broj turista iz 2020.

Plenković: S današnjim danom premašili smo ukupan broj turista iz 2020.
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Hrvatska je s današnjim danom od početka godine primila 7,77 milijuna turista, čime smo premašili ukupan broj turista u 2020. godini, istaknuo je u utorak premijer Andrej Plenković na sastanka s predstavnicima turističkog sektora u Opatiji.

"Brojke ove sezone govore u prilog velikim naporima koji će nam omogućiti bolju sezonu od očekivane", rekao je premijer, poručujući i kako je zajedničkim naporom osvaren zajednički uspjeh u turističkoj sezoni.

Na sastanku su brojni ministri, predstavnici turističkog sektora, župani priobalnih županija te predstavnici niza turističkih kompanija, a Plenković je istaknuo kako će se razgovarati o tomu što je do sada napravljeno i što zajedno mogu učiniti da turistička sezona potraje i bude što bolja i približimo se cilju više od 60 posto rezultata iz rekordne 2019. godine i da idemo što više prema 70 posto.

Pritom je podsjetio i kako doprinos hrvatskog turizma ide i do 20 posto BDP-a, kao i da je rekordne 2019. godine u Hrvatskoj boravilo 20 milijuna turista, ostvareno je 108 milijuna noćenja, a prihod od turizma dosegnuo je 12 milijardi eura.

Premijer je zahvalio na naporima koje su u pripremu turističke sezone i privlačenje što većeg broja turista u ovoj pandemijskoj godini uložili Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i njena predstavništva, hotelske kuće, privatni iznajmljivači, predstavnici nautičkog sektora i kampova, itd.

Povezao je to i s ukupnim epidemiološkim okvirom. Cilj Vlade je bio poduzimati epidemiološke mjere koje će poduprijeti tezu o sigurnom boravku u Hrvatskoj. Bez konkretnih mjera, osobne odgovornit i cijepljenja ukupni dojam dojam destinacije ne bi bio kompletan, rekao je i još jednom pozvao građane da se cijepe.

Plenković je podsjetio i na enormne napore Vlade u očuvanje radnih mjesta, uz podatke kako je u proteklih godinu i četiri mjeseca mjerama za očuvanja radnih mjesta obuhvaćeno više od 700 tisuća radnika, kao i više od 120 tisuća poslodavaca.

I u takvim je uvjetima Hrvatska zadržala svoj kreditni rejting, ušla je u Europski tečajni mehanizam (ERM II) i na čvrstom je i jasnom putu pristupa euro području, a ambicija je da to bude već početkom 2023. godine, rekao je Plenković i poručio kako se sve to ne bi događalo bez odgovorne politike Vlade.

Važnim je ocijenio i što su Vlada i Hrvatski sabor donijeli niz strateških dokumenata važnih za razvoj, kao što su Nacionalna razvojna strategija te Nacionalni plan otpornosti i oporavka, temeljem kojega će Hrvatska dobiti više od 47 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Kada se tomu dodaju sredstva iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna Europske unije, moguća dodatna kreditna sredstva iz instrumenta nove generacije te sredstva za obnovu od potresa Hrvatskoj smo osigurali za ovo desetljeće više od 25 milijardi eura. Dio tih sredstava bit će usmjeren i u turistički sektor, oko 2,2 milijarde kuna od čega više od 60 posto bespovratnih sredstava namijenjeno poduzetnicima u turizmu, naveo je.

"Sezona nam je vrlo dobra, bolja od očekivanja", istaknuo je Plenković.

Takve rezultate, dodaje, ne bi imali da "slušamo populiste i demagoge".

"Budući da se mi ne vodimo ni populizmom ni demagogijom, nego vrlo pažljivo kalibriranim mjerama osiguravamo da Hrvatska balansira između zdravstvene zaštite, gospodarskog razvitka i uspješne sezone u ovim okolnostima", rekao je premijer.

U uvodnom dijelu okupljene su pozdravili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i većinski vlasnik Liburnia Riviera hoteli Peter Lurssen, a nakon uvodnog obraćanja premijera sastanak je zatvoren za javnost i nakon njega se očekuju izjave za novinare.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska turistička zajednica, hrvatski turizam, Opatija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska se u Cannesu predstavlja kao luksuzna destinacija visoke vrijednosti
TURIZAM
Hrvatska se u Cannesu predstavlja kao luksuzna destinacija visoke vrijednosti
CANNES - Najvažniji sajam za luksuzni turizam u svijetu International Luxury Travel Market (ILTM), čije se ovogodišnje izdanje održava u Cannesu od 5. do 8. prosinca 2022., iznimno je važan za pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj karti elitnog turizma.
Zagrebačka burza: Span dobitnik dana, treći uzastopni rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span dobitnik dana, treći uzastopni rast indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi blago porasli treći dan zaredom, a u fokusu investitora bila je dionica Spana, kojom je ostvaren najveći promet, a bila je i među najvećim dobitnicama.
Ostojić: Ulazak u Schengen snažan je impuls za hrvatski turizam
OCJENE
Ostojić: Ulazak u Schengen snažan je impuls za hrvatski turizam
ZAGREB - Današnja odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor snažan je impuls za hrvatski turizam. Ova će odluka dati dodatni poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti sektora jer će sigurno osnažiti interes za hrvatskom turističkom ponudom.
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Hong Kongu snažno porasle, zahvaljujući najavama o daljnjem popuštanju restriktivnih covid mjera u tom gradu.
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE