GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o poskupljenjima zbog uvođenja eura: Ako netko lovi u mutnom, doći će na crnu listu

Plenković o poskupljenjima zbog uvođenja eura: Ako netko lovi u mutnom, doći će na crnu listu
UVOĐENJE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / HRT

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je komentirao aktualne događaje, a osvrnuo se i na Nacionalni plan za oporavak i buduća ulaganja.

“Uložit ćemo enormna sredstva u vrtiće, škole, obrazovanje. Ulažemo u budućnost i konkurentnost europskim sredstvima”, najavio je premijer u intervjuu za HRT.

Osvrnuo se i na ulazak u Schenegen, navodeći da je to dobro za razvoj RH i za reputaciju zemlje. “Nema još nijedne zemlje koja je ušla u europodručje i u Schengen.”

Premijer se osvrnuo i na čuvanje granica u kontekstu ilegalnih migracija.

“Mi smo već sada zaštitnik vanjske granice EU-a, a sada ćemo biti zaštitnik i vanjske granice koja je schengenska granica. Prije godinu dana Hrvatska je napravila nezavisni mehanizam koji prati kako kontroliramo granicu i to nam je omogućilo da prođemo s 534 glasa.”

Euro uskoro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a Plenković se osvrnuo na strahove građana zbog mogućih poskupljenja i zaokruživanja cijena prilikom promjene valute.

“Fiksirali smo tečaj. Imamo dvostruko istivanje cijena, imamo proces senzibiliziranja hrvatskih građana. Cijene će ostati izražene još u kunama i eurima i imat ćemo priliku kontrolirati. Tu ljudi imaju mogućnost kontroliranja u trgovinama, ministarstvo gospodarstva prati situaciju da ne bi došlo dizanja cijena nauštrb građana i gospodarstva i očekujem tu visok stupanj ozbiljnosti. Ako netko lovi u mutnom i neopravdano diže cijene, da koristi tu zamjenu kune u euro, doći će na crnu listu i to će se objavljivati”, rekao je Plenković.

Ponovno je naglasio kako je Vlada RH u vrijeme energetske i prehrambene krize intervenirala i pomogla i to s ukupno 26 milijardi kune.

“Radimo mjere, uz investicijski kreditni rejting, na način da proračun bude štit hrvatskom čovjeku u vremenu krize bez presedana”, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika. “Mi kao Vlada imamo konzistentnu ispravnu vanjsku političku poziciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu i o solidarnosti i pomoći Ukrajini i mi tu biramo pravu stranu. Nema druge zemlje u EU osim Hrvatske koja je prošla ono što je prošla 90-ih da bi danas mogla gledati sličnu situaciju i reći da se nas to ne tiče. Teret odgovornosti je na onim političkim strankama koje nešto dvoje.”

“Nećemo u vojnu misiju stavljati nešto što nema veze s misijom. Sadržaj doprinosa nije izmislio Vlada ni HDZ nego vojska”, dodao je.

Premijer se osvrnuo i na sutrašnje polufinale između Hrvatske i Argentine. “Tu smo, uz naše igrače i našeg izbornika. Očekujem pobjedu, Hrvatsku je gotovo nemoguće pobijediti, neka se ponovi trezultat iz Rusije protiv Argentine.”

Tagovi: Andrej Plenković, uvođenje eura, poskupljenja zbog eura, eurozona
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE