GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković nakon sastanka sa Scholzom: Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro

Plenković nakon sastanka sa Scholzom: Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 19:21
Autor: SEEbiz
BERLIN - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Njemačkoj gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Nakon sastanka dali su izjave za medije.

“Premijer Plenković i ja smo razgovarali o mnogim važnim stvarima, kao što je novi paket sanckija Rusiji. Veoma je važno da EU zajedno stoji. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da se rat vodi u Ukrajini, rat za koji je odgovoran samo ruski predsjednik”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je naglasio da mu je jako važna tema Zapadnog Balkana. Osvrnuo se i na BiH, navodeći da je potrebno provesti izbore što prije.

Plenković se zahvalio Scholzu na pozivu. “Želio bih istatknuti da RH i Njemačka imaju bliske i razgranate odnose u političkom pogledu, gospodarskom pogledu, turizmu…”

Premijer je istaknuo visoki stupanj suglasja o nizu globalnih i regionalnih pitanja.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini. “Usuglasili smo se i u političkoj osudi ovog čina, a i u tome da smo u ovih 100 dana vidjeli jedinstvo, brzinu i odlučnost EU, ali i cijelog zapadnog svijeta u sankcijskom režimu i silnoj mobilizaciji podrške.”

Dodao je da treba nastaviti s pomaganjem Ukrajini. “Spremni smo i dalje davati svoju potporu, i financijsku i vojnu.”

Premijer je govorio i o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen. Očekuje da Hrvatska “dobije konačnu odluku o članstvu u eurozoni već sredinom srpnja”.

“Tako ćemo ispuniti jedan od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u EU, a drugi je Schengen gdje smo ispunili sve kriterije”, kazao je Plenković.

“Naš je cilj da članstvo u eurpodručju i Schengenu budu realizirani 1. siječnja 2023. i drago mi je da u tom pogledu imamo kontinuiranu podršku Njemačke, osobito kancelara Scholza”, dodao je predsjednik vlade.

“Od 15. siječnja 2023. koristit ćemo samo euro”
Ponovno je komentirao uvođenja eura u Hrvatskoj. “Što se tiče europodručja, sve je spremno – i za konverziju, zamjenu kuna u euro. Stvorili smo temeljnu zakonsku podlogu. Od 5. rujna imat ćemo dvostruko isticanje cijena i 1. siječnja imat ćemo dovoljno eura, dva tjedna ćemo iamti tranzicijsko razdoblje, a nakon 15. siječnja 2023. koristit ćemo samo euro. Stvar je u visokoj fazi spremnosti.”

Dodao je da je uvjeren da će od 1. siječnja ostvariti oba cilja, i ulazak u europodručje i schengenski prostor.

Komentirao je i embargo na uvoz ruske nafte. “Naša uloga svojevrsnog regionalnog HUB-a može omogućiti nama i susjedima, državama srednje i jugoistične Europe sigurnost u opskrbi energetima, što je u ovim okolnostima strateški bitno”, istaknuo je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Olaf Scholz, eurozona, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE