GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Iz Milanovićevog nastupa se vidi da je sve nervozniji

Plenković: Iz Milanovićevog nastupa se vidi da je sve nervozniji
HDZ-SDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2016 / 07:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je gostovao u Dnevniku Nove TV gdje je izmeđuo ostalog komentirao izjave Zorana Milanovića koji je HDZ-ovce nazvao papcima, a Plenkovića običnim činovnikom.

"Iz nastupa gospodina Milanovića, vrlo je razvidno da je stupanj nervoze i panike svakim danom sve veći. Otkad sam se kandidirao za predsjednika HDZ-a, a nakon toga izabran u samo tri tjedna rejting HDZ-a porastao je za 31,6 posto to jest da smo na svaka tri birača dobili još jednog.

Ovakav komentar čovjeka koji je, kao što sam ja, svoju profesionalnu karijeru počeo u diplomaciji je apsolutno promašen i neprimjeren. Samo pokazuje da nije dobro komunicirao s predstavnicima stranih država u godinama kada je bio na dužnosti šefa Vlade. To oni jako dobro znaju i svi oni koji se bave diplomacijom, a isti taj gospodin Milanović, kad je preuzeo Vladu, je u vrlo kratkom roku, nakon ulaska Hrvatske u EU, doveo zemlju u situaciju da se donese Lex Perković, da nakon toga dođemo praktički pod prijetnju ukidanja sredstava za funkcioniranje Schengena, u migrantskoj krizi je praktički zatvorio granicu sa susjednom zemljom, narušio odnose sa svim susjednim državama, a kad je riječ o krupnom problemu odnosa sa Srbijom, kao što se sjećate njihovog zakona o nadležnosti organa za procesuiranje ratnih zločina, nije učinio ništa", kazao je Plenković o Milanoviću, a kao adut u borbi protiv šefa SDP-a vidi svoj program.

"Moj adut je moj program, moje iskustvo, moja otvorenost, moja želja da pridonesem boljitku hrvatskih ljudi, hrvatskog naroda, s kolegama koji će sa mnom raditi na ovoj kampanji. Mislim da imamo veliku potporu. Ono što je važno, mi smo u ove izbore odlučili ići samostalno. Pokazujemo i jedno samopouzdanje i jednu uvjerenost da će ono što želimo u ovom trenutku pridobiti veliku potporu hrvatskih birača. To će se vidjeti u sučeljavanju. Želim politici vratiti sadržaj."

Neformalna kampanja je već počela, a iz HDZ-a stalno stižu poruke da imaju program koji nudi rješenja za ključne hrvatske probleme.

"Naša radna skupina, koju vodi kolegica Ivana Maletić, je u samoj završnoj fazi finalizacije programa. To je ozbiljan program na kojem su radili brojni naši stručnjaci, odbori, znanstvena podloga, bio je dokument koji je prošle godine napravljen u suradnji s bavarskim institutom i isto tako našim stručnjacima. Imamo dokument koji stavlja ključan akcent na one glavne probleme hrvatskog društva, a to su gospodarstvo, veća zaposlenost, to je dostojanstven život ljudi treće dobi i osoba s invaliditetom, kreiranje mogućnosti zapošljavanja za mlade, a vidite u krajnjoj liniji, da gospodarski pokazatelji u ovom trenutku idu upravo u toj crti, na tom smjeru. To je veća zaposlenost i smanjena nezaposlenost", rekao je predsjednik HDZ-a.

U Plenkovićevom programu stoji da će vraditi vjerodostojnost HDZ-u. Znači li to da je ona izgubljena?

"Želim da HDZ bude prepoznat kao ona ključna stožerna hrvatska stranka, koja štiti nacionalne interese i koja brine o onome što je najvažnije u ovom trenutku, 25 godina nakon neovisnosti, dakle o boljem životu hrvatskih građana. Ta vjerodostojnost mora se očitovati kroz četiri ključna aspekta. Jedan je da budemo generator političke stabilnosti u društvu, drugi je da jačamo pravnu sigurnost, to su i učinkovitije pravosuđe i kvalitetnija javna uprava i borba protiv korupcije i transparentnije nabave, a naravno, to je onda i kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj.

Odlučujući faktor nakon izbora ponovno bio mogli biti Most i Božo Petrov. Za Plenkovića su tu stvari jasne.

"Komparativna politiološka praksa i praksa u svim drugim EU zemljama pokazuje da se poslije izbora rade koalicije i savezi i da uvijek ona stranka koja je najsnažnija u tom partnerstvu, dobija mjesto predsjednika Vlade. To je moja vrlo čvrsta pozicija i od nje neću odstupiti i od nje neće odstupiti HDZ. Vrlo sam jasno rekao da sam otvoren za suradnju s Mostom. Sve nesporazume u dosadašnjoj suradnji i komunikaciji, ne osjećam nikakvu, niti minimalnu odgovornost, jer u tome nisam sudjelovao. Što se mene tiče, prostor za suradnju je tu. Vidite u kampanji da niti jednom riječi, niti unutarnjoj, nisam rekao nešto što bi moglo tu suradnju u budućnosti ugroziti. Tako ću se ponašati i dalje.", rekao je Plenković zaNovu TV.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE