GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plate u Srbiji pet puta manje nego u EU

Plate u Srbiji pet puta manje nego u EU
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2011 / 09:42
Autor: SEEbiz / Press
BEOGRAD - Prosečan Srbin živi šest godina kraće i ima pet puta manju platu od prosečnog stanovnika Evropske unije.
Podaci govore da je Srbija na 34 % nivoa EU, odnosno prosečan građanin naše zemlje može da priušti samo 34 % vrednosti koju od svoje plate može da kupi stanovnik EU.

Istraživanje pokazuje da je prosečna bruto plata u Srbiji 525 evra, dok u Evropskoj uniji iznosi čak 2.609 evra. Istovremeno, nezaposlenoszt u EU iznosi 8,9 %, dok u Srbiji posao nema 22,2 % radno sposobnog stanovništva. U Srbiji imamo bitno niži nivo aktivnosti radno sposobnog stanovništva od EU, što je posledica višedecenijske krize u našoj zemlji.

Dok je naša infacija značajno veća, interesantno je da imamo manji budžetski deficit u odnosu na BDP (4,5 naspram 6,8 %), kao i niži javni dug prema bruto domaćem proizvodu (43,5 prema 74% u Evropskuj uniji).

Srbija, dakle, stoji dosta lošije od evropskog proseka, što i nije iznenađenje. Pitanje je samo koliko će još vremena proteći da cifre koje smo upoređivali budu makar približne.

"Ne samo da imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi, od 22,2 %, već smo među 10 zemalja sa najvećom u svetu, što ozbiljno zabrinjava. Takođe, Srbija ima više nego tri puta brži rast cena nego EU. A iako nivo javnog duga nije problematično visok, izuzetno je visoko nepoverenje u našu sposobnost da uredno otplaćujemo taj dug", rekao je ekonomista Miroslav Zdravković.

Najveći deo plate Srbima odlazi na hranu i stanovanje, isto kao i stanovnicima EU. Ako posmatramo obrazovanje, izdvajamo samo nešto manje nego EU.

Iako je rast stanovništva u Evropi posledica imigracionog priliva, a ne nataliteta, Srbija ima jedan od najvećih padova broja stanovnika u svetu, pa su nam jedino Bugari, kao prve komšije, uteha.

"Natalitet u Srbiji je neznatno niži od evropskog proseka, ali je zato smrtnost bitno veća. U proseku deset Srpkinja rodi jedno dete manje od deset žena iz EU. Naše žene žive u proseku šest godina kraće od onih u EU, što važi i za naše muškarce", ocenjuje Zdravković.

Zemlje EU u proseku imaju dva i po puta više automobila u odnosu na Srbiju, a pri tom je i kvalitet vozila koja se voze u EU značajno bolji od ovdašnjih četvorotočkaša. Srbija ima manju gustinu puteva od EU za oko 20 %, međutim kvalitet domaćih puteva je daleko lošiji, što utiče kako na trajanje drumskih vozila, tako i na odbojnost stranih investitora da se udalje sa Koridora 10.

Železnička mreža u Srbiji malo je gušća, ali najvećim delom je van ekonomske i saobraćajne funkcije.

Interesantno je da smo od EU "bolji" po broju mobilnih pretplatnika, jer nas očigledno ni brojne nedaće nisu naterale da manje pričamo od naših bogatijih komšija.

Tagovi: zarade, plate, Srbija, EU
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE