GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plate u Srbiji pet puta manje nego u EU

Plate u Srbiji pet puta manje nego u EU
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2011 / 09:42
Autor: SEEbiz / Press
BEOGRAD - Prosečan Srbin živi šest godina kraće i ima pet puta manju platu od prosečnog stanovnika Evropske unije.
Podaci govore da je Srbija na 34 % nivoa EU, odnosno prosečan građanin naše zemlje može da priušti samo 34 % vrednosti koju od svoje plate može da kupi stanovnik EU.

Istraživanje pokazuje da je prosečna bruto plata u Srbiji 525 evra, dok u Evropskoj uniji iznosi čak 2.609 evra. Istovremeno, nezaposlenoszt u EU iznosi 8,9 %, dok u Srbiji posao nema 22,2 % radno sposobnog stanovništva. U Srbiji imamo bitno niži nivo aktivnosti radno sposobnog stanovništva od EU, što je posledica višedecenijske krize u našoj zemlji.

Dok je naša infacija značajno veća, interesantno je da imamo manji budžetski deficit u odnosu na BDP (4,5 naspram 6,8 %), kao i niži javni dug prema bruto domaćem proizvodu (43,5 prema 74% u Evropskuj uniji).

Srbija, dakle, stoji dosta lošije od evropskog proseka, što i nije iznenađenje. Pitanje je samo koliko će još vremena proteći da cifre koje smo upoređivali budu makar približne.

"Ne samo da imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi, od 22,2 %, već smo među 10 zemalja sa najvećom u svetu, što ozbiljno zabrinjava. Takođe, Srbija ima više nego tri puta brži rast cena nego EU. A iako nivo javnog duga nije problematično visok, izuzetno je visoko nepoverenje u našu sposobnost da uredno otplaćujemo taj dug", rekao je ekonomista Miroslav Zdravković.

Najveći deo plate Srbima odlazi na hranu i stanovanje, isto kao i stanovnicima EU. Ako posmatramo obrazovanje, izdvajamo samo nešto manje nego EU.

Iako je rast stanovništva u Evropi posledica imigracionog priliva, a ne nataliteta, Srbija ima jedan od najvećih padova broja stanovnika u svetu, pa su nam jedino Bugari, kao prve komšije, uteha.

"Natalitet u Srbiji je neznatno niži od evropskog proseka, ali je zato smrtnost bitno veća. U proseku deset Srpkinja rodi jedno dete manje od deset žena iz EU. Naše žene žive u proseku šest godina kraće od onih u EU, što važi i za naše muškarce", ocenjuje Zdravković.

Zemlje EU u proseku imaju dva i po puta više automobila u odnosu na Srbiju, a pri tom je i kvalitet vozila koja se voze u EU značajno bolji od ovdašnjih četvorotočkaša. Srbija ima manju gustinu puteva od EU za oko 20 %, međutim kvalitet domaćih puteva je daleko lošiji, što utiče kako na trajanje drumskih vozila, tako i na odbojnost stranih investitora da se udalje sa Koridora 10.

Železnička mreža u Srbiji malo je gušća, ali najvećim delom je van ekonomske i saobraćajne funkcije.

Interesantno je da smo od EU "bolji" po broju mobilnih pretplatnika, jer nas očigledno ni brojne nedaće nisu naterale da manje pričamo od naših bogatijih komšija.

Tagovi: zarade, plate, Srbija, EU
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE