GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plate u Srbiji mizerne

Plate u Srbiji mizerne
RZZS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2011 / 08:06
Autor: SEEbiz/24Sata
BEOGRAD - Platu manju od oko 46.000 dinara (bruto 65.000 dinara) ima oko 75 odsto zaposlenih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZZS).
BEOGRAD - Prosečna plata u Srbiji iznosi nešto manje od 40.000 dinara, ali velika većina građana mesečno zaradi dosta ispod ove sume.

Podaci RZZS-a ne uključuju zaposlene u preduzetničkim platama gde je prosek plata niži, pa je realna slika još sumornija.

Gledajući po razredima plata, šokantno je da platu u martu, za koje se i vezuje nedavno objavljeno istraživanje, uopšte nije primilo 46.177 zaposlenih. Svaki drugi zaposleni primi platu manju od 32.000 dinara (45.000 dinara bruto), dok svaki četvrti prima platu od 15.000 do 20.000 dinara (20.000 do 35.000 bruto).

Nije zanemarljiv ni broj onih koji imaju platu manje od 15.000 dinara bruto - oko 2,3 odsto. Da bi slika sa prosečnim platama izgledala bar donekle pristojno "brinu se" oni čije su plate veće od 80.000 dinara (110.000 dinara bruto). Takvih među zaposlenima ima oko 6,8 odsto, ali njihove plate su izuzetno visoke, pa zbog toga i prosečna plata ne odražava realno stanje građana.

"Ovu statistiku treba uzeti sa rezervom, jer u nju ne ulaze preduzetničke radnje kojih ima 150.000, a zaposleni u njima zarađuju tek oko 30.000 dinara u proseku. Inače, prosek plata dižu zaposleni u državnom sektoru kojima se po ranijem dogovoru zarade usklađuju sa skokom cena. Takođe, treba uzeti u obzir da oko bar 600.000 ljudi u Srbiji radi na crno, a neki od njih zarađuju od 10.000 do 12.000 dinara, pogotovo na jugu Srbije", zaključuje Dragoljub Rajić, PR u Uniji poslodavaca Srbije.

Među delatnostima najviše zarađuju zaposleni i finansijskom sektoru i sektoru osiguranja, više od 105.000 dinara bruto, što je tek nešto manje od 80.000 dinara kada se oduzmu porezi i doprinosi. S druge strane, najmanje plate imaju zaposleni u administraciji i sektoru smeštaja i ishrane tek 25.000 dinara, a tu su negde i zaposleni u poljoprivredi i šumarstvu.
Tagovi: rzzs, plate, statistika
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE