GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pitić: Tabaković nije magični guverner

Pitić: Tabaković nije magični guverner
EKONOMISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2012 / 09:39
Autor: SEEbiz / RTS
BEOGRAD - Stabilnost dinara će dugoročno zavisiti od više faktora, dok je jačanje domaće valute samo trenutno, saglasni su ekonomisti.
Poslednjih nekoliko dana dinar jača prema evru, toliko da je Narodna banka Srbije morala i da ga "ukoči" kupujući devize na tržištu. U međuvremenu, domaća je oslabila, pa će sutra za jedan evro biti potrebno 112,46 dinara, odnosno 1,4 dinara više nego danas.

Potpredsednik Saveta stranih investitora Goran Pitić ističe za RTS da ne bi trebalo da budemo previše ushićeni trenutnim jačanjem dinara.

"NBS nema magičnu polugu, i Jorgovanka Tabaković ne može da bude magični guverner koji se bori protiv vetrenjača", kaže Goran Pitić.

Pitić ističe da je NBS podigla referentnu kamatnu stopu, a država ubacila novac kroz subvencionisane kredite i dodaje da će toga biti manje naredne godine. Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora, kaže za RTS da je NBS pre dva dana počela da kupuje devize na tržištu, prvi put posle nekoliko meseci, i istakao da je to doprinelo stabilizaciji kursa.

Nebojša Savić, koji je predložen za predsednika Saveta NBS, smatra da se kurs stabilizovao na nivou ponude i tražnje, ali dodaje da je to stabilizacija u kratkom roku. Savić ističe da je ključni problem nekonkurentnost naše privrede i što što nemamo dovoljno deviznog priliva.

"Dok god budemo imali problema sa deviznim prilivom, imaćemo dugoročni problem sa kursom", navodi Savić. On ističe da je naše devizno tržište plitko i da male promene u tokovima mogu da izazovu promene kursa.

Savić dodaje da je za kurs važno što je došlo do političke konsolidacije i što od strane MMF postoje signali da će možda ponovo doći do pregovora sa Srbijom.

Prema rečima Toplice Spasojevića, jačanje dinara je trenutna situacija na tržištu. Kao razloge navodi subvencionisane kredite i to što je centralna banka povećala obaveznu rezervu.

"Mi treba da pojačavamo konkurentost Srbije i izvoz i da smanjujemo troškove koji direktno utiču na tu konkuretnost, a to su troškovi naše države", navodi Spasojević. Kako ističe, ne postoji magični štapić, svi sudovi su povezani, i ako država previše troši onda se to održava na kurs.

Kao razloge za jačanje dinara Spasojević navodi političku stabilizaciju i ozbiljne razgovore o restruktuiranju države. Kako je naveo, ako se ostvare nemačka ulaganja u energetiku, kao i ulaganja privrednika sa istoka, onda stabilizacija kursa može da se zadrži i u januaru i februaru.

Toplica Spasojević kaže da jačanje dinara odgovara i privredi i građanima, građanima jer imaju veću kupovnu moć, a privredi što će imati normalne bilanse, jer ukoliko kurs ode još 5 ili 10 odsto, ne postoji preduzeće koje će biti u plusu na kraju godine.

Spasojević navodi reči nobelovca Pola Krugman, koji je rekao da zemlje koje imaju svoju valutu imaju više prostora u krizi, ali one koje se zadužuju u drugoj valuti tu mogućnost nemaju i ističe da se Srbija 70 odsto zadužava u evrima.

Nebojša Savić je rekao da je privreda skup raznih subjekata i da ne odgovara svima jak dinar. Savić ističe da za nivo kursa ne može da bude odgovorna samo NBS. "Jako je bitno da postoji tesna koordinacija između centralne banke i Vlade i da se sledeće godine zaista smanji budžetski deficit", navodi Savić i dodaje da put Srbije mora da bude drastično smanjenje fiskalnog deficita.

Toplica Sposojević je naveo primer Makedonije koja je uspela da stabilizacije kurs, iako joj privreda nije jača od naše, ali ističe da je njihova budžetska disciplina na mnogo višem nivou.

Goran Pitić smatra da kurs reflektuje realnost i naglašava da investitori neće uložiti više ako kurs bude fiksiran.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Goran Pitić, Narodna banka Srbije, NBS, Toplica Spasojević, dinar, kurs dinara
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE