GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pitić: Banke će pomoći klijentima u otplati kredita u CHF

Pitić: Banke će pomoći klijentima u otplati kredita u CHF
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2015 / 17:37
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je u petak da su banke spremne da pomognu svojim klijentima u otplati kredita indeksiranih u francima, na način da to ne ugrozi stabilnost bankarskog sektora.
"Nisu pozicije svih klijenata iste, niti su pozicije svih banaka iste. Razlike su tolike da svaki klijent mora individualno da nađe svoje rešenje u razgovoru sa bankama, a banke su spremne da dodatno podnesu deo troškova koje imaju u tim rešenjima i da nadju rešenje koje će biti u interesu klijenata", rekao je Pitić novinarima posle sastanka Upravnog odbora Udruženja banaka.

Na tom sastanku su bankari razgovarali o problemima u otplati kredita u francima, posle naglog jačanja te valute.

"Postoje dva principa koja moraju da se poštuju kada se nešto poremeti u finansijskom sektoru - ravnopravni tretman svih klijenata na tržištu, i procena rizika", rekao je Pitić.

On je istakao da određeni modeli lakše otplate kredita indeksiranih u francima nuđeni i ranije, kada je takodje dolazilo do poremećaja u odnosu franka prema drugim valutama, i tada su banke na neki način preuzimale deo troškova, kako bi klijentima olkašale otplatu mesečnih rata.

Pitić je podsetio da građani mogu da kredite u francima konvertuju u evro, kao i da produže rokove otplate i odlože otplatu glavnice.

"Odziv je tada bio jako mali, ta šansa je, nažalost, propuštena. Sada pozivamo klijente koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, da se obrate svojim bankama, iskoriste sve mogućnosti koje su im ponudjene i izaberu najbolje rešenje", kazao je Pitić.

On je istakao da bankama nije u interesu da aktiviraju hipoteke na stambene kredite koje gradjani ne mogu da uredno otplaćuju.

Po oceni Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, kako je preneo Pitić, nije prihvatljivo rešenje zamrzavanje kursa dinara prema franku, jer bi to narušilo razvnopravan tretman ostalih klijenata koji su se zaduživali u drugim valutama.

Na pitanje da li će bankari imati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Vlade Srbije o otplati kredita u francima, Pitić je kazao da još nije stigao poziv na takav sastanak, ali da su bankari spremni da učestvuju u dogovorima o najboljim rešenjima za klijente i banke.

Tagovi: Goran Pitić, krediti u francima, Udruženje banaka Srbije
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE