GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija poziva na dokapitalizaciju, najavila odlazak 450-500 radnika

Petrokemija poziva na dokapitalizaciju, najavila odlazak 450-500 radnika
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2014 / 09:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Petrokemija je jutros objavila poziv za prvi krug nedavno nanavljene dokapitalizacije.
Povećanje temeljnog kapitala Društva provest će se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 8.333.333 do najviše 16.666.666 novih redovnih dionica na ime, pojedina čne nominalne vrijednosti od 30,00 kuna.  Povećanje temeljnog kapitala Društva provodi se uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara Društva pod uvjetom uplate za upisane dionice iznosa koji po dioničaru Društva ne smije biti manji od EUR 100.000,00 u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke podijeljen s donjom granicom raspona cijene izdanja Novih dionica te zaokružen na prvi veći višekratnik broja 100.

Nove dionice nude se na prodaju u rasponu cijene od HRK 30,00 do HRK 100,00 za jednu dionicu.  U prvom krugu pravo upisa dionica imaju postojeći dionicari Društva, koji imaju evidentirane dionice na svom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u SKDD-u na dan objave poziva za glavnu skupštinu u Narodnim novinama (11.04.2014.).

U prvom krugu dionice se upisuju 14 dana od dana javnog poziva na upis dionica u prvom krugu.  Postojećim dioničarima Društva omogucit će se upis i uplata dionica do 100% ukupnog broja ponudenih dionica tj. do 16.666.666 dionica. Minimalan broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti dobije se na način da se EUR 100.000,00 u kunskoj protuvrijednosti podjeli sa donjom granicom raspona cijene izdanja novih dionica i taj se broj zaokruži na prvi veci višekratnik broja 100 ("Minimalan upis").

Maksimalan broj dionica koje postojeći dioničar može upisati u prvom krugu ("Maksimalno pravo na upis") dobiva se na nacin da se 16.666.666 podijeli sa 4.436.447 te pomnoži sa brojem dionica koje je postojeci dionicar imao na 11.4.2014., zaokruženo na prvi niži cijeli broj, odnosno u slucaju da je takvo Maksimalno pravo na upis niže od Minimalnog upisa, Maksimalno pravo na upis bit će jednako Minimalnom upisu.

Kompanija je objavila i Sažetak Programa restrukturiranja i financijske konsolidacije 2014-2018. godine. Program predviđa do 2018. godine refinanciranje postojećeg duga, dodatno financiranje radnog kapitala, te dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od oko 1,6 mlrd kuna.

U prvoj fazi u 2014.g. predviđeno je refinanciranje duga u iznosu od oko 400 mil kuna, te dokapitalizacija od 500 mil kuna. Drugi dio je predviđen krajem 2015. i početkom 2016. godine kada se predviđa glavnina investicijskih aktivnosti. Dodatno financiranje i prikupljanje kapitala su potrebni za financiranje programa investicija (oko 1 mlrd kuna), troškove programa zbrinjavanja viškova radnika (140 mln kn), te financiranje radnog kapitala.

Program restrukturiranja i financijske konsolidacije trebao bi do 2018 g. dovesti Petrokemiju na EBITDA maržu od 10%.

Petrokemija u promatranom razdoblju planira investirati ukupno oko 1 mlrd kuna.

Sindikat je pismom namjere podržao mjere koje na re strukturiranju Društva poduzima Uprava; 450-500 radnika iskazalo je namjeru odlaska uz poticajne otpremnine. Realizacijom Programa trošak osoblja smanjit će se za 40%. Trošak otpremnina po Programu kroz godine iznosi ukupno 161 mln kuna.
Tagovi: Petrokemija, dokapitalizacija, odlazak radnika, otpuštanja, EBITDA marža
PROČITAJ I OVO
Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
Sezonci spašavaju hrvatski turizam

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
RAST
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE