GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2012 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu isplatiti 750.000 eura s kamatama kao naknadu štete za otkupninu koju je predao otmičarima, nepravomoćna je danas presudio zagrebački Općinski kazneni sud.
Zagorec je pokrenuo parnicu kojom je od Matekovića i Petrača tražio više od 5,7 milijuna kuna na ime naknade štete za otkupninu koju je morao dati otmičarima kako bi oslobodio svog sina. Zagorec je u tužbi naveo da je Hypo Alpe-Adria banka 24. veljače 2004., dan nakon otmice njegovog tada maloljetnog sina, odobrila hitno prekoračenje na računu od 1,5 milijuna eura kako bi mogao platiti traženu otkupninu. Polovinu iznosa je predao otmičarima, a 29. veljače je preostali novac vratio banci. Da bi vratio dug dva mjeseca kasnije digao je kredita od 1,28 milijuna švicarskih franaka koji mora otplaćivati do 2024.

Petrač je osporio Zagorčevu tužbu jer iz presude Vrhovnog suda otmičarima proizlazi da je Mateković zadržao 750.000 eura pa se novac mora oduzeti od Matekovića, a ne njega. No sudac Općinskog kaznenog suda Nikola Ramušćak presudio je da obojica solidarno moraju isplatiti Zagorca, kratko obrazloživši da je bio vezan osuđujućom presudom za otmicu Zagorčeva sina i činjeničnim opisom te presude. Ustvrdio je da su zajedno prouzročili štetu te da za tu štetu onda moraju odgovarati solidarno, a u tom kontekstu nije važno kome je isplaćen novac.

Postane li presuda pravomoćna Zagorec će, kako se doznaje od izvora bliskog njegovoj obrani, državi predložiti da tim novcem pokrije dio od 39,4 milijuna kuna koliko mora vratiti zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane 2000., a za što je osuđen na sedam godina zatvora.

On je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja u slučaju "dragulji". Vrhovni je sud presudu potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

Petrač je krajem studenog prošle godine izašao iz zatvora u kojem je služio kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice Zagorčeva sin i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna. Na slobodu je pušten uz uvjetni otpust nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne koja mu istječe u ožujku 2013.

Ivan Mateković je zbog otmice osuđen na sedam godina zatvora.

Tagovi: Hrvoje Petrač, Ico Mateković, Vladimir Zagorec
PROČITAJ I OVO
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE