GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pero Kvesić i na filmu

Pero Kvesić i na filmu
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2016 / 20:18
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Samo nekoliko dana prije promocije knjige o Poletu, javio se na mreži njegov idejni začetnik i vrlo čitani književnik Pero Kvesić.

On je imao za reći:

- U sadašnjoj fazi živora reinkarnirao sam se kao filmski radnik. Zamislio sam projekt, našao producenta, posuđena mi je kamera, snimio sam materijal, režirao, sjedio pored prekrasne montažerke i zajednički smo stavljali svaku sličicu na svoje mjesto… Napokon je i rezultat spreman za javno prikazivanje.

Iako se u filmu mnogo govori o smrti, autor zapravo – priča o životu. Autorski film Pere Kvesića u kojemu je on režiser, scenarist, snimatelj i sve drugo osim autor glazbe (Srđan Sacher) i montažer (Ana Šerić). Taj dokumentarac bit će prikazan na Zagreb Doxu, a film je naslovljen kao Dum spiro spero što je  latinska uzrečica koja znači "dok dišem", nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i volji da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju.

Pero Kvesić rođen je 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Godine 1977. pokrenuo je omladinski list Polet i bio je njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je mnogo proznih djela, nekoliko zbirki pjesama i nekoliko romana za djecu i slikovnica. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova serije crtanih filmova Mali leteći medvjedi. Napisao je scenarije za nekoliko televizijskih drama, dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao je na scenariju filma Samo jednom se ljubi redatelja Rajka Grlića. Od 2006. godine piše blog »Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu«.

U ovom vrlo ozbiljnom tekstu kojeg su objavili vrlo ozbiljni organizatori Zagreb Doxa piše zamalo sve, ali meni nedostaje upravo ona dimenzija po kojoj je znameniti autor i dragi kolega poznat: igra, veselje, ZG žargon, onaj Warholovski pop-art, kojeg ovdje zorno provodi, onaj »Monthypajtonovski obrat«, u kojem ulijeće gola kokoš i predvodi španjolsku inkviziciju u novom skeču na radost svih nas!

Pero K. je nezaobilazan u hrvatskoj kulturi, jedan je od onih vrijednih autora koji će rado hraniti i sprijateljiti se sa gradskim lisicama i od toga  napraviti vrhunski performance, ili objaviti svoju novu knjigu, a vješto iskoristiti činjenicu da je uređivao erotske tiskovine...

Ma, što da vam pričam, treba  svakako gledati Kvesićev film »Dum spiro spero« a za početak evo vam link na kratki foršpan:
http://zagrebdox.net/hr/2016/program/sluzbeni_program/factumentarci/dum_spiro_spero

Tagovi: Pero Kvesić, Srđan Sacher, Ana Šerić, Zagreb Dox, Polet, Quorum, Dušan Vukotić, Rajko Grlić
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE