GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pero Kvesić i na filmu

Pero Kvesić i na filmu
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2016 / 20:18
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Samo nekoliko dana prije promocije knjige o Poletu, javio se na mreži njegov idejni začetnik i vrlo čitani književnik Pero Kvesić.

On je imao za reći:

- U sadašnjoj fazi živora reinkarnirao sam se kao filmski radnik. Zamislio sam projekt, našao producenta, posuđena mi je kamera, snimio sam materijal, režirao, sjedio pored prekrasne montažerke i zajednički smo stavljali svaku sličicu na svoje mjesto… Napokon je i rezultat spreman za javno prikazivanje.

Iako se u filmu mnogo govori o smrti, autor zapravo – priča o životu. Autorski film Pere Kvesića u kojemu je on režiser, scenarist, snimatelj i sve drugo osim autor glazbe (Srđan Sacher) i montažer (Ana Šerić). Taj dokumentarac bit će prikazan na Zagreb Doxu, a film je naslovljen kao Dum spiro spero što je  latinska uzrečica koja znači "dok dišem", nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i volji da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju.

Pero Kvesić rođen je 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Godine 1977. pokrenuo je omladinski list Polet i bio je njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je mnogo proznih djela, nekoliko zbirki pjesama i nekoliko romana za djecu i slikovnica. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova serije crtanih filmova Mali leteći medvjedi. Napisao je scenarije za nekoliko televizijskih drama, dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao je na scenariju filma Samo jednom se ljubi redatelja Rajka Grlića. Od 2006. godine piše blog »Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu«.

U ovom vrlo ozbiljnom tekstu kojeg su objavili vrlo ozbiljni organizatori Zagreb Doxa piše zamalo sve, ali meni nedostaje upravo ona dimenzija po kojoj je znameniti autor i dragi kolega poznat: igra, veselje, ZG žargon, onaj Warholovski pop-art, kojeg ovdje zorno provodi, onaj »Monthypajtonovski obrat«, u kojem ulijeće gola kokoš i predvodi španjolsku inkviziciju u novom skeču na radost svih nas!

Pero K. je nezaobilazan u hrvatskoj kulturi, jedan je od onih vrijednih autora koji će rado hraniti i sprijateljiti se sa gradskim lisicama i od toga  napraviti vrhunski performance, ili objaviti svoju novu knjigu, a vješto iskoristiti činjenicu da je uređivao erotske tiskovine...

Ma, što da vam pričam, treba  svakako gledati Kvesićev film »Dum spiro spero« a za početak evo vam link na kratki foršpan:
http://zagrebdox.net/hr/2016/program/sluzbeni_program/factumentarci/dum_spiro_spero

Tagovi: Pero Kvesić, Srđan Sacher, Ana Šerić, Zagreb Dox, Polet, Quorum, Dušan Vukotić, Rajko Grlić
PROČITAJ I OVO
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE